NOS NieuwsAangepast

Babydino ontdekt: bijna compleet skelet en voor het eerst in 'vogelhouding'

Wetenschappers hebben in China een fossiel van een dinosaurus-ei gevonden. Bijzonder is dat het embryo een bijna compleet skelet heeft. Ook is het de eerste dinosaurus die gevonden is in dezelfde houding als een vogel.
Het dino-embryo ligt namelijk opgekruld in het ei:

Babydino ontdekt in 'vogelhouding'

Baby Jingliang, zoals de wetenschappers hem hebben genoemd, leefde zo'n 70 miljoen jaar geleden. Het fossiel is een van de beste dinosaurusembryo's die ooit zijn gevonden, zegt onderzoeker Fion Waisum Ma tegen persbureau AFP.

Een van de andere betrokken wetenschappers deelde de ontdekking van het dino-embryo met een tekst die doet denken aan een geboortekaartje:

Behalve de goede staat is dus ook de lichaamshouding van Jingliang bijzonder. Net als vogels ligt hij voorover opgerold met het hoofd tussen de achterpoten. Tot nu toe werden dinosaurusembryo's in hun ei meestal gevonden in een gedraaide houding, die lijkt op die van een krokodil.

Volgens onderzoeker Ma geeft de gevonden houding nieuwe inzichten in het ontstaan van vogels. "Dit laat zien dat zulk gedrag bij vogels als eerste ontstond bij hun dinovoorouders."

Modderstroom

Baby Jingliang is 27 centimeter lang en had als volwassene een dinosaurus van 2 tot 3 meter groot kunnen worden, met veren en vleugels. Het 17 centimeter grote ei is waarschijnlijk zo goed bewaard gebleven doordat het was bedolven door een modderstroom.

Een reconstructie van hoe het embryo eruit moet hebben gezien

Al in 2000 werd het fossiel gevonden in de provincie Ganzhou in het zuiden van China. Daarna lag het tien jaar lang onopgemerkt in een opslag van het Jingliang Stone Nature History Museum.

Pas bij een verbouwing dook het ei weer op, waarna wetenschappers aan de slag gingen om de inhoud bloot te leggen. Hun werk zit er nog niet op: de komende jaren willen ze Baby Jingliang bestuderen met de nieuwste scantechnieken, waardoor de botten nog beter in beeld kunnen worden gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl