NOS Nieuws

Oostenrijk-toeristen in de stress: toch geen vakantie of nu al vertrekken?

Wintersporters die voor de kerstvakantie een reis hebben geboekt naar Oostenrijk, zitten sinds vanmiddag in grote onzekerheid: kan hun vakantie wel doorgaan? Aanleiding is een bericht van de krant Tiroler Tageszeitung over een mogelijke quarantaineplicht voor Nederlanders.

"Onze website lag eruit door het grote aantal bezoekers", zegt Arjen de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging. Volgens hem willen veel mensen weten hoe de zaken ervoor staan in Oostenrijk. "Dit nieuws speelt heel erg, want mensen zijn echt extreem teleurgesteld. Er komen bij ons op de site dan ook veel reacties binnen."

Volgens De Graaf hebben veel Nederlanders een wintersport geboekt in Oostenrijk voor de kerstvakantie. "Dat komt natuurlijk door nieuwe boekingen, maar ook door boekingen die doorgeschoven zijn vanuit vorig jaar", zegt hij. Exacte cijfers zijn er niet, maar ook het platform Wintersport Live zegt dat veel hotels in Oostenrijkse wintersportgebieden volgeboekt zitten, voor een groot deel met Nederlanders.

Ivo Eimermann van Wintersport Live herkent zich in het grote aantal teleurgestelde reacties. Via zijn socialemediakanalen krijgt hij van reizigers ook vaak de vraag of het een goed idee is om donderdag al te vertrekken en zo de quarantaineplicht voor te zijn. "Als je in Oostenrijk bent voordat de regels ingaan, dan hoef je zoals het er nu naar uitziet niet in quarantaine."

'Niet op vakantie om in quarantaine te zitten'

Miranda (echte naam bekend bij de redactie) rijdt met haar man en kinderen twee dagen eerder dan gepland richting skigebied Zell am See-Kaprun in Oostenrijk. "Als ik vijf dagen in quarantaine moet bij aankomst, dan ben ik de helft van mijn vakantie kwijt. Daarom vertrekken we nu al."

Patrick Bosman (52) uit Voorburg gaat ook op wintersport in Oostenrijk. Hij was sowieso al van plan om voor vrijdag in skigebied Serfaus-Fiss-Ladis te zijn, maar andere mensen in zijn groep wilden eigenlijk later vertrekken. "Een van hen ging vrijdag met het vliegtuig, maar die heeft voor de zekerheid toch omgeboekt naar een dag eerder."

Twee andere vrienden wilden volgens Bosman zondag het vliegtuig pakken. "Die pakken nu de auto en vertrekken donderdag al."

Tien jaar gewacht

Op sociale media regent het berichten van teleurgestelde wintersporters die niet voor vrijdag in Oostenrijk kunnen zijn. Wouter zegt op Twitter dat hij tien jaar heeft gewacht om weer op wintersport te kunnen. Dit jaar moest het gebeuren, maar de kans is nu aanwezig dat de vakantie niet doorgaat.

Ook Marcus baalt dat zijn wintersport op de helling staat:

Besluitvorming over de quarantaineplicht wordt volgens de Tiroler Tageszeitung morgen verwacht. Als het ministerie doorgaat met de invoering, zit er volgens De Graaf weinig anders op: "Dan heb je weinig keuze en kan je niet echt naar Oostenrijk toe, daar komt het wel op neer."

Zijn advies aan wintersporters is om contact op te nemen met de organisatie waar de reis of accommodatie geboekt is voor advies. Ook kunnen ze wintersportsites in de gaten houden voor de laatste informatie. Verder kunnen mensen die op vakantie gaan de site van de Rijksoverheid in de gaten houden voor de laatste reisadviezen.

Vakantiewerkers hebben dan niets meer te doen. De hotels zijn leeg, net als de horeca en de skiwinkels.

Toon Wouters, eigenaar Uitzendbureau Werken in Oostenrijk

Een grote groep Nederlandse jongeren werkt op dit moment in Oostenrijk, bijvoorbeeld als skileraar, verkoper in een skiwinkel, in de horeca of in een hotel. Uitzendbureau Werken in Oostenrijk heeft nu zo'n 750 jongeren aan het werk in het land, zegt eigenaar Toon Wouters.

De quarantainemaatregel zou ook hen treffen. De vakantiewerkers moeten volgens Wouters waarschijnlijk allemaal terug naar Nederland als de regel wordt ingevoerd. "Ze hebben dan niets meer te doen. De hotels zijn leeg, net als de horeca en de skiwinkels. Het zou voor hen heel vervelend zijn als er een quarantaineplicht komt."

Voor Wouters zelf zou het een flinke financiële strop zijn. Dit is dan het tweede jaar dat hij nagenoeg geen inkomsten heeft. "Dan moet ik nog maar zien of ik het ga volhouden met mijn bedrijf, terwijl ik al vijftien jaar besta."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl