Van Barneveld is blij na zijn overwinning in de eerste ronde van het WK
NOS SportAangepast

Van Barneveld wint, twee jaar na grote teleurstelling, nu wel op WK darts

Raymond van Barneveld heeft op het WK darts op overtuigende wijze de tweede ronde bereikt. De Filipijn Lourence Ilagan werd met 3-0 verslagen. Maik Kuivenhoven verloor in de tweede ronde met 3-1 van James Wade.

Voor het eerst sinds 14 december 2019 klonk 'Eye of the Tiger' weer als opkomstnummer bij een officiële dartswedstrijd van Van Barneveld, die het podium van Alexandra Palace in Londen betrad met een mondkapje uit angst om besmet te raken met het coronavirus.

Ondanks een nerveus begin speelde Van Barneveld wel sterker dan zijn tegenstander. Hij pakte de eerste set zonder veel moeite. De tweede set werd het verschil groter en kreeg Ilagan steeds meer moeite om scorend bij te blijven. Van Barneveld won de set met 3-0.

Ook de derde set ging met weinig moeite naar de Nederlander, al miste hij veel dubbels. Uiteindelijk kon Ilagan weinig tegenstand bieden; hij haalde een gemiddelde van 82,52 per drie pijlen. Van Barneveld kwam tot een gemiddelde van 96,7.

Vijfvoudig wereldkampioen

Van Barneveld is vijfvoudig wereldkampioen en staat daarmee op de tweede plek in de ranglijst aller tijden. Alleen Phil Taylor heeft meer wereldtitels (zestien stuks). Maar de laatste jaren werden de prestaties steeds minder, met als dieptepunt toch wel de eersterondepartij van het WK in 2019.

Van Barneveld wint zijn vijfde (en voorlopig laatste) wereldtitel in 2007

Voor dat WK had Van Barneveld zijn afscheid al aangekondigd, na een moeilijk jaar. De verrassende nederlaag tegen de Amerikaan Darin Young in de eerste ronde betekende dan ook een teleurstellend einde van een succesvolle dartsloopbaan. Toch kwam hij terug. Met horten en stoten, maar uiteindelijk wel goed genoeg om zich dit jaar te kwalificeren voor het WK.

Dit deed hij vooral op kleine kwalificatietoernooien, soms niet eens uitgezonden op tv. En dus was het de vraag hoe hij voor de dag zou komen op het WK. Zijn tegenstander, Lourence Ilagan, is niet bepaald een grote speler in het darts. Maar dat was Darin Young, zijn plaaggeest van 2019, ook niet. Dit keer won Van Barneveld echter makkelijk.

Ik probeer gewoon weer spraakmakend te zijn.

Raymond van Barneveld

"Ik heb twee jaar geleden aangegeven dat ik het nog een jaar ging proberen, maar dat jaar ging helemaal verkeerd", zei Van Barneveld na afloop. "Ik ben er nu bovenop gekomen. Ik heb een schat van een partner, ik ben echt happy nu. Ik zie mijn kinderen weer, mijn kleinkinderen ook. Ik heb er inmiddels vijf. Sommigen hebben ook gekeken, dat vind ik helemaal geweldig."

"Of ik terug ben? Weet ik veel. Ik probeer gewoon weer spraakmakend te zijn. Ik ga hier niet vertellen dat ik de beker op ga halen. Als je weer spraakmakend bent, iedereen heeft het weer over je, iedereen kijkt weer en vindt het leuk... Dat is waar het om te doen is."

Van Barneveld terug op het WK: 'Ik probeer gewoon weer spraakmakend te zijn'

Nu tegen Rob Cross

In de tweede ronde van het WK moet 'Barney' donderdag tegen de verrassende wereldkampioen van 2018, de Engelsman Rob Cross. Die staat elfde op de plaatsingslijst.

Van Barneveld speelde tegen Ilagan met oordopjes, maar in de wedstrijd tegen Cross zal dat misschien niet meer gebeuren. "Ik ben het publiek niet meer zo gewend, maar je moet die zaal absorberen. Je moet dat voelen. Als je die oordopjes in hebt, dan mis je 80, 90 procent van wat er in de zaal gebeurt."

Kuivenhoven strandt in tweede ronde

Kuivenhoven redde het niet. Wade, die in zijn carrière drie keer de halve finales haalde van het WK, was te sterk voor de 33-jarige Nederlander.

Wade begon sterk en kwam op een 2-0 voorsprong in sets, maar zakte vervolgens wat in. Kuivenhoven, die een hoger gemiddelde gooide dan zijn tegenstander, won de derde set. De 38-jarige Wade herpakte zich echter na de verloren set en won alsnog vrij eenvoudig de partij.

Uitslagen WK darts maandag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl