NOS Nieuws

Velen hopen op die witte Kerst, maar er komt hooguit natte sneeuw

Sociale media staan er vol mee, speculaties over een witte Kerst. Wie naar de weermodellen kijkt, ziet dat er inderdaad kans is op sneeuw dit weekend. Toch hoeven we nog niet de slee uit de schuur te halen, legt weerman Gerrit Hiemstra uit, alleen al omdat er vooral kans is op natte sneeuw.

En zelfs die voorspelling van natte sneeuw lijkt nu nog niet zoveel te betekenen. "Heel vaak is volstrekt duidelijk wat er gaat gebeuren met Kerstmis", zegt Hiemstra. "Maar deze keer zit er, vijf dagen van tevoren, nog een grote onzekerheid in de verwachting."

Twee weertypes

De onzekerheid wordt veroorzaakt door een overgangszone tussen twee weertypes, waar Nederland juist tijdens de kerstdagen heel dichtbij zit. Het ene weertype is zacht en wisselvallig met temperaturen ruim boven het vriespunt en af en toe wat regen.

Het andere weertype is koud en wisselvallig met temperaturen rond het vriespunt of iets eronder. Als het koude weertype de overhand krijgt, kan in het noorden sprake zijn van natte sneeuw of ijzel. In het zuiden van het land kan het dan gaan regenen.

"Zo'n overgangszone vlakbij Nederland komt vaker voor. Het bijzondere is in dit geval dat het rekenmodel van het Europese weercentrum een andere richting op wijst dan het rekenmodel van het Amerikaanse weercentrum", zegt Hiemstra.

Dus, wat wordt het nou? Krijgt het Amerikaanse weermodel gelijk en krijgen de noordelijke provincies natte sneeuw, of zitten we aan de kerstdis met het relatief warme weer dat het Europese weermodel voorspelt?

Hiemstra: "In de pluim - dat is een grafiek van een verzameling van weersverwachtingen - zit wel een aanwijzing. Daarin is te zien dat het aantal zachte scenario's groter is dan het aantal koude scenario's. De kans op zachter weer tijdens de kerstdagen is dus groter dan de kans op koud weer met sneeuw. Maar alles is nog mogelijk."

Speculeren

De onzekerheid over de weersvoorspelling neemt af naarmate Kerst dichterbij komt, bezweert Hiemstra. "Als meteorologen kunnen we op dit moment nog geen uitsluitsel geven. Maar iedereen op sociale media mag natuurlijk naar hartenlust speculeren. En misschien weten we het morgen wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl