NOS Nieuws

Van sprankje hoop tot diepe teleurstelling: reacties op regeerakkoord

Wat zegt het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en CU over hete hangijzers als de toeslagenaffaire, het klimaat, de agrarische sector, de woningmarkt en de zorg? Betrokkenen bij deze dossiers spreken hun verwachtingen van het toekomstige kabinet-Rutte IV uit. Na het lezen van het regeerakkoord is de een voorzichtig positief en de ander diep teleurgesteld.

Andere planeet

Herman Langen - anesthesiemedewerker in een ziekenhuis in Assen - behoort tot die laatste categorie. "De zorg komt er heel bekaaid vanaf in het regeerakkoord: 5 miljard aan bezuinigingen. Dan denk ik: hoe dan?"

Er moet volgens hem juist geïnvesteerd worden in de zorg, in de lonen en verlaging van de werkdruk. "Ik ben een beetje bang dat ons kabinet op een andere planeet woont. Ziekenhuizen hebben al moeite aan genoeg personeel te komen, als je meer gaat bezuinigen, vallen straks ziekenhuizen om."

Eerder vertelde hij al wat hij wil van het kabinet:

Boodschap zorgmedewerker aan nieuw kabinet: we zijn geen kostenpost

Huurder Elaine Michon haalt hoop uit het regeerakkoord wat betreft wonen: "Het voornemen om de verhuurdersheffing af te schaffen vind ik goed. Zo bied je woningcorporaties meer ruimte om te investeren in het verduurzamen en beter onderhouden van woningen."

Wel maakt ze zich zorgen over de mogelijkheid sociale huurwoningen te verkopen. "Er is juist een groot tekort aan sociale huurwoningen. Veel Nederlanders kunnen helemaal geen huis kopen."

Dit zei zij eerder al tegen de NOS:

Boodschap huurder aan nieuw kabinet: 'Ik wil niet in onzekerheid zitten'

Veehouder en vlogger René Staal heeft weinig hoop: "Ik vind het te gek voor woorden dat er 5 miljard wordt bezuinigd op de zorg en ondertussen 25 miljard wordt vrijgemaakt voor een fictief stikstofprobleem."

Natuur is belangrijk, zegt hij, maar in zijn ogen zijn zowel voedselzekerheid als de zorg belangrijker. "De stikstofregels zijn nu al haast onuitvoerbaar en het kabinet wil het ook nog eens vijf jaar eerder opgelost hebben: in 2030 in plaats van 2035. Wij boeren krijgen een dikke oprotpremie, de zorg moet het met applaus doen. Het is echt heel oneerlijk."

Eerder vertelde ook Staal al wat hij zou willen van het nieuwe kabinet:

Boodschap boer aan nieuw kabinet: 'Hak knopen door voor de agrarische sector'

Toeslagenaffaire-gedupeerde Batya Brown denkt na het lezen van het regeerakkoord dat het nooit beter wordt. "De enige juiste weg is een grote schoonmaak in Den Haag. De oplossingen van dit kabinet maken Nederland kapot."

Zolang "hetzelfde clubje blijft zitten", heeft ze er geen vertrouwen in. "Ze zullen altijd vanuit hun bubbel en met hun referentiekader blijven regeren. En ik eis sowieso dat ze in 2022 de gedupeerde ouders van het toeslagenschandaal eindelijk eens ruimhartig compenseren."

Dit zei Brown in haar video voor het kabinet:

Toeslagenouder tegen nieuw kabinet: 'Geef onze levens terug'

Laura de Vries van de Jonge Klimaatbeweging is wat het klimaat betreft wel enthousiast over het regeerakkoord: "Ik ben ontzettend blij dat Rutte IV de klimaatcrisis serieus neemt, dat is terug te zien in het regeerakkoord. Er is ook echt naar ons geluisterd: de klimaatautoriteit (wetenschappelijke adviesraad) en generatietoets - waar wij al lang voor pleiten - staan erin."

Aandachtspunt is volgens haar wel dat het regeerakkoord niet in lijn is met maximaal 1,5 graad opwarming. "Dat moet beter, want meer klimaatopwarming is een gevaar voor huidige en toekomstige generaties."

De Vries tegen kabinet-Rutte IV:

Boodschap klimaatjongere aan nieuw kabinet: 'Toon politiek leiderschap en doe wat nodig is'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl