Ajaxvrouwen zegevieren in teleurstellende Klassieker, Twente haalt uit (1-9)

Ajaxvrouwen zegevieren in teleurstellende Klassieker (2-0)

De vrouwen van Ajax hebben op de laatste speeldag voor de winterstop in de Vrouwen Eredivisie revanche genomen op Feyenoord. In Amsterdam won Ajax met 2-0 waardoor het de koppositie behoudt.

FC Twente haalde uit tegen hekkensluiter Excelsior (1-9) en PSV versloeg ADO Den Haag (2-0). Daardoor blijft de spanning om te snijden.

De stand in de eredivisie vrouwen.

Voorafgaand aan De Klassieker bij de vrouwen stonden beide rivalen gelijk aan kop van de eredivisie. Vooral voor Feyenoord, dit seizoen voor het eerst actief op het hoogste niveau, was dat verrassend.

De 4-1 overwinning in de eerdere confrontatie met Ajax gaf Feyenoord het vertrouwen dat het mee kon in de eredivisie. Dat was echter met 2.500 supporters op de tribune in Rotterdam-Zuid. Een groot verschil, beseft trainer Danny Mulder.

"Wij zijn geen titelkandidaat. Totaal niet", zei Mulder vooraf. "Natuurlijk proberen we zo lang mogelijk bovenin mee te draaien, maar realistisch is dat niet."

Leuchter maakt het verschil

Vanwege de coronamaatregelen was er vandaag geen publiek aanwezig op De Toekomst en in de eerste helft leken de speelsters mee te gaan in die troosteloze omgeving. Beide ploegen grossierden in slordige passes en buiten een aantal afstandsschoten viel er weinig te beleven.

Vijf minuten na rust kenterde de wedstrijd in Amsterdams voordeel. Rechtsback Liza van der Most begon aan een veelbelovende dribbel door het centrum, tot ze binnen de zestien over de knie ging bij Robine de Ridder. Scheidsrechter Vivian Peters nam even de tijd en besloot na overleg met assistent Franca Overtoom, onlangs actief in de eredivisie voor mannen, tot een strafschop.

Samantha van Diemen baalt, Ajax juicht na de 1-0

Romée Leuchter ging achter de bal staan en schoot onberispelijk binnen, haar tiende treffer dit seizoen. Het was bovendien de zesde wedstrijd op rij waarin de van PSV overgekomen Leuchter tot scoren kwam.

Vier minuten later lag ook de elfde erin voor Leuchter. Ze liep weg uit de rug van Van Diemen, werd op maat bediend door Sherida Spitse en rondde koeltjes af in de verre hoek.

Daarna kreeg Ajax en Leuchter in het bijzonder nog een paar kansen om de score op te voeren, maar dat bleef Feyenoord bespaard.

FC Twente haalt uit tegen hekkensluiter

Door de nederlaag duikelde Feyenoord van de tweede naar de vierde plaats, want achtervolgers FC Twente en PSV wonnen hun wedstrijden eenvoudig.

Twente liet weinig heel van hekkensluiter Excelsior. In Kralingen won Twente met liefst 9-1. Excelsior kwam binnen twee minuten verrassend op voorsprong via Sabrine Ellouzi, maar amper bijgekomen was het alweer 1-1. De mooiste treffer kwam van de voet van Marisa Olislagers, die uit een vrije trap voor de 1-2 ruststand zorgde.

Na rust gingen de sluizen open en maakten de bezoekers er nog zeven. Topscorer Fenna Kalma mocht weer drie treffers bijtellen en staat nu op 20 treffers in 12 duels.

PSV was op De Herdgang met 2-0 te sterk voor ADO Den Haag. Desirée van Lunteren en Esmee Brugts maakten de doelpunten in Eindhoven.