NOS NieuwsAangepast

XTC: wel of niet schadelijk voor je hersenen?

Pas op met het gebruiken van xtc, want de partydrug zorgt voor het krimpen van je hersenen. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC). De krimping komt door een doorbloedingsstoornis, volgens radiobioloog Liesbeth Reneman, die leiding gaf aan het onderzoek. Maar Amerikaanse onderzoekers beweren iets heel anders.

Gemiddeld genomen is de hippocampus bij xtc-gebruikers tien procent kleiner, volgens het onderzoek van het AMC. De hippocampus is het gedeelte van de hersenen dat wordt gebruikt bij het opslaan van informatie en belangrijk is voor het geheugen. Wetenschappers bestudeerden voor het onderzoek MRI-scans van de hersenen van xtc-gebruikers uit eerdere onderzoeken. Hieruit bleek dat er een verschil is tussen gebruikers en niet-gebruikers. Vandaag werd bekend wat de oorzaak van de krimping zou zijn.

Die oorzaak is volgens Reneman dus een doorbloedingsstoornis. Xtc maakt het stofje serotine aan, dat de bloedvaten vernauwt. Door het gebruik van de partydrug komt er extra veel van dit stofje in de hersenen en vermindert de doorbloeding. Daardoor kunnen hersencellen verloren gaan, wat uiteindelijk leidt tot het krimpen van het brein. Wat hier de gevolgen van zijn? Volgens Reneman kun je het vergelijken met iemand die eerst vwo-niveau aankan, maar door xtc-gebruik op havo-niveau zit. Ze benadrukt dat het gaat om voorlopige conclusies.

Geen schade Dat xtc schade aanricht in de hersenen is al langer bekend, maar het is voor het eerst dat het ook echt kan worden aangetoond via MRI-scans. Volgens het Trimbos Insituut leidt het gebruik van xtc tot problemen met het geheugen, de concentratie en zorgt het voor stemmingswisselingen.

Er zijn echter ook geluiden dat de gevolgen van xtc-gebruik helemaal niet zo erg zijn. De Amerikaanse Harvard-wetenschapper John Halpern deed onderzoek onder 52 gebruikers die regelmatig xtc namen en vergeleek hun cognitieve vaardigheden met 59 niet-gebruikers. Wat bleek: er was geen verschil. Xtc richt volgens Halpern geen schade aan in het brein.

De meningen over het effect van xtc op hersenen zijn dus verdeeld, maar alle wetenschappers zijn het er wél over eens dat het gebruiken van de partydrug niet zonder risico is. De pillen kunnen namelijk schadelijke ingrediënten bevatten en het gevaar van een overdosis ligt altijd op de loer.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl