NOS Nieuws

Zware orkaan aan land in de Filipijnen, 98.000 mensen geëvacueerd

In de Filipijnen zijn meer dan 98.000 mensen geëvacueerd vanwege orkaan Rai die aan land is gekomen. Zo'n 10.000 dorpen in de republiek in Zuidoost-Azië liggen op de route die de orkaan de komende dagen naar alle waarschijnlijkheid gaat afleggen.

De orkaan kwam aan land op Siargao, een eiland in het oosten van de Filipijnen. Militairen en de kustwacht hielpen inwoners die er door het opkomende water vastzaten. Volgens het nationale crisisteam zijn er tot nu toe geen slachtoffers of grote schade gemeld.

Het Filipijnse weerbureau zegt dat orkaan Rai, die lokaal ook wel Odette wordt genoemd, windsnelheden van 195 kilometer per uur bereikt. Uitschieters van maximaal 270 kilometer per uur zijn ook mogelijk. De Filipijnse overheid waarschuwt voor vloedgolven en wateroverlast. Volgens de regering is het een van de zwaarste orkanen die het land dit jaar meemaakt.

Kijk hier naar beelden van orkaan Rai:

Orkaan Rai komt aan land in de Filipijnen

Naast de evacuatie van de bijna honderdduizend inwoners, zijn ook vluchten geannuleerd en is het transport over zee stilgelegd. Scholen en bedrijven in de kwetsbaarste gebieden zijn gesloten.

Afstand houden lastig

Ook de vaccinatiecampagne is in sommige delen van de Filipijnen vanwege de orkaan stilgelegd. De republiek is zwaar geraakt door de pandemie, met in totaal 2,8 miljoen bevestigde besmettingen en meer dan 50.000 doden.

Dat geëvacueerde inwoners geen afstand kunnen houden in de evacuatiecentra is onvermijdelijk, zegt de gouverneur van de oostelijke provincie Samar. "We proberen wel evacuees per familie te clusteren", zei hij tegen persbureau AP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl