Bruce Springsteen bij de herdenking van 9/11, dit jaar in New York
NOS Nieuws

'Sony betaalt half miljard dollar voor muziek Bruce Springsteen'

Bruce Springsteen verkoopt de rechten en opnames van zijn muziek aan Sony Music. De platenmaatschappij heeft daar een half miljard dollar (443 miljoen euro) voor over, zeggen bronnen van het Amerikaanse muziekweekblad Billboard. Volgens Billboard wordt Sony Music eigenaar van alle muziek van Springsteen.

De Amerikaan bracht in een periode van bijna vijftig jaar tientallen albums en hits uit. Zijn eerste album, Greetings From Asbury Park, N.J., dateert uit 1973, zijn laatste studioalbum, Letter to You, verscheen vorig jaar en zijn laatste live-lp deze maand. Hij scoorde grote hits met onder meer Born To Run, The River, Dancing In The Dark en Born In The U.S.A.

Bruce Springsteen zingt The River, een nummer van de gelijknamige lp uit 1980:

Veel internationaal beroemde muziekartiesten kiezen ervoor om hun muzikale erfenis te verkopen. Onder meer Paul Simon, Neil Young en Bob Dylan gingen Springsteen voor.

Dylan verkocht de rechten op 600 van zijn liedjes vorig jaar aan Universal Music Group. Dat zou er volgens mediaberichten bijna 340 miljoen euro voor hebben betaald. Dat was toen naar verluidt de hoogste prijs die ooit voor de aankoop van muziekrechten was betaald. Springsteen zou daar nu dus ver overheen gaan.

Sony Music en Springsteen hebben nog niet op vragen van Billboard gereageerd.

Veel hits

Muziekjournalist Jean-Paul Heck begrijpt de stap goed. "Springsteen heeft natuurlijk veel hits gescoord in zijn lange carrière en is een hele slimme onderhandelaar geweest", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"In de jaren '90 had hij al met Sony bedongen dat als het moment zou komen om zijn muziek te verkopen, dat hij dat kon doen. En daar maakt hij nu op wat latere leeftijd gebruik van."

Ook het hoge bedrag verbaast de muziekjournalist niet. "Springsteen is altijd al een goede zakenman geweest, samen met zijn manager. Springsteen haalde tussen 2010 en 2020 alleen al aan concertopbrengsten 500 miljoen binnen, dus het is niet zo gek dat hij er met zo'n groot bedrag vandoor gaat."

Onafhankelijk

Springsteen verdiende per jaar tussen de 8 en 10 miljoen euro voor zijn platen, vertelt Heck. "Dat gaat vanaf nu allemaal naar Sony. Die hopen de komende jaren te cashen met Springsteens oeuvre. En voor Springsteen zelf betekent het dat hij nu helemaal financieel onafhankelijk is, als hij dat niet al was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl