Thierry Baudet voor de rechter, met de Holocaust-overlevenden op de achtergrond
NOS NieuwsAangepast

Baudet moet vergelijking coronabeleid met Holocaust verwijderen van Twitter

Thierry Baudet (Forum voor Democratie) moet tweets verwijderen waarin hij de coronamaatregelen vergelijkt met de Holocaust en de aanloop daarnaartoe. Ook krijgt hij een verbod opgelegd op het gebruiken van beeldmateriaal van de Holocaust in het kader van het debat over de coronamaatregelen.

Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld in een kort geding, dat was aangespannen door twee Joodse belangenorganisaties, het CIDI en het Centraal Joods Overleg (CJO) en vier Joodse oorlogsoverlevenden. De FvD-leider krijgt een dwangsom van 25.000 euro per dag of per keer wanneer de verboden worden overtreden.

De rechter zegt dat Baudets uitspraken niet gericht zijn op het bagatelliseren van de Holocaust, maar als kritiek op het coronabeleid. "Maar door een vergelijking te maken tussen het coronabeleid en de Jodenvervolging, die niet in verhouding tot elkaar staan, wordt het lot van de Joden impliciet gebagatelliseerd."

Nabestaanden van Holocaustslachtoffers legden de rechter uit waarom de tweets van Baudet hen zo'n pijn doen:

Emotionele betogen van Holocaust-nabestaanden bij rechtszaak tegen Baudet

Baudet maakt zich volgens de rechter schuldig aan het creëren van een voedingsbodem voor antisemitisme. Dat was eveneens het belangrijkste argument van de advocaat van de Joodse organisaties, Jacqueline Schaap. "Dankzij Baudets uitspraken wordt de Holocaust iets waarmee je vergelijkingen kunt maken. Dat miskent het unieke karakter van de Holocaust en doet het minder erg lijken."

"Niet een café in mogen vanwege een persoonlijke keuze - geen vaccinatie - is niet te vergelijken met het vermoorden van een miljoenen mensen, uitsluitend om wie zij zijn", zei Ronny Naftaniel van het CJO.

Baudets advocaat, Gerard Spong, zei tijdens de zitting dat de uitspraken uit hun verband zijn getrokken. Ze zijn bedoeld als "algemene waarschuwing waar uitsluiting van ongevaccineerden toe kan leiden". De vergelijkingen gaan bovendien over de aanloop naar de Holocaust en niet om de genocide zelf, zegt Spong.

Daarnaast zei de advocaat dat de Joodse organisaties het "alleenrecht op vergelijkingen met Holocaust" lijken op te eisen. Bovendien zijn er ook door Joodse mensen vergelijkingen gemaakt tussen het coronabeleid en wat er in nazi-Duitsland gebeurde, klinkt het vanuit de verdediging.

Vrijheid van meningsuiting

De rechter benadrukte dat een politicus weliswaar een ruime vrijheid van meningsuiting geniet, maar dat die vrijheid niet onbegrensd is. "Daaraan zijn plichten en verantwoordelijkheden verbonden. Uitingen die onnodig grievend zijn, moeten worden vermeden" en dat heeft Baudet onvoldoende gedaan, oordeelde rechter.

Twee aanwezige oorlogsoverlevenden vertelden tijdens de zitting emotioneel hoe de uitspraken van Baudet hen pijn doen. "Er gaat geen dag voorbij waarbij we niet over de oorlog praten", vertelde Mattie Tugendhaft, wiens vrouw concentratiekamp Bergen-Belsen heeft overleefd. Zelf werd hij mishandeld op een onderduikadres.

Tugendhaft: "En dan zien we in het nieuws steeds weer die woorden van Baudet voorbij komen. Wij slapen 's nachts niet en zeggen dan tegen elkaar: moet dit nou echt zo doorgaan?" Baudet zei, na het aanhoren van de getuigenissen, dat het niet zijn bedoeling is geweest om mensen pijn te doen.

'Hallucinant'

Na het vonnis sprak Forum voor Democratie op Twitter van een "hallucinante uitspraak". De partij laat weten in hoger beroep te gaan. Baudet zelf noemde het een "krankzinnig, onbegrijpelijk vonnis".

Kort na de uitspraak herplaatste de FvD-leider bovendien op Twitter de berichten waarop de uitspraak betrekking heeft. Het vonnis schrijft voor dat tweets binnen 48 uur moeten zijn verwijderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl