Wim Eikelboom bij de 'verkeerde' iep in het Zalkerbos
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Siberische iep bedreigt oudste bos van Overijssel

Bij de uitbreiding van het Zalkerbos in Kampen is een kostbare fout gemaakt. Vijf jaar geleden werd het bos uitgebreid met 1700 gladde iepen. Althans, dat dachten de gemeente Kampen en de aannemer. De boompjes werden geleverd en geplant zonder blad, maar nu ze gegroeid zijn, blijkt het om de Siberische iep te gaan.

Die soort kan een bedreiging vormen voor het 800 jaar oude bos en dus worden de exoten op last van de provincie verwijderd. Dat kost waarschijnlijk tienduizenden euro's, zegt bomenkenner Wim Eikelboom tegen RTV Oost.

De gemeente Kampen legt de schuld bij de kweker en wil die laten opdraaien voor de kosten. Verder moet worden onderzocht of de bomen elders misschien een tweede leven kunnen krijgen.

Brandhout voor kachel

Landschapsecoloog Albert Corporaal uit Hasselt vindt dat een slecht idee. "Het klinkt dramatisch, maar ik zou die 1700 iepen als brandhout in de kachel stoppen'', zegt hij tegen regionale krant De Stentor. "Het gevaar van exoten schuilt hem in het feit dat ze geen natuurlijke vijanden hebben. Denk aan de Japanse duizendknoop. Wat er bij bomen kan gebeuren, is dat de inheemse soorten gaan kruisen met exoten. En die mix, de bastaard, kan zich goed vermeerderen, in tegenstelling tot de oorspronkelijke boom.''

Inmiddels zijn alle 'verkeerde' iepen gemarkeerd met een oranje stip en deze winter worden ze weggehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl