Maanvis aangespoeld op Ameland, een van de grootste ooit in Nederland
Voor de kust van Ameland is maandagmiddag een maanvis aangespoeld van 2 bij ruim 1,8 meter. Het is een van de grootste maanvissen die ooit aan de Nederlandse kust zijn gezien.
Het dier was nog in leven toen het drijvend werd aangetroffen, "maar de overlevingskans was nul", zegt Rob Knoeff van de dierenambulance op het eiland tegen Omrop Fryslan.
"De melder dacht dat het ging om een pijlstaartrog, maar ik had een beetje mijn twijfels, dus we zijn er heengegaan met de dierenambulance", zegt Knoeff.
"We zagen dat de maanvis nog leefde. Hij bewoog nog met zijn zwemvinnen en ik zag de kieuwen nog op en neer gaan. Zijn mond ging ook nog op en neer."
De maanvis werd geborgen door de Dierenambulance:
De overlevingskansen van de vis waren, volgens Knoeff, echter nul. "Hij lag op een zandbank en zo'n maanvis heeft vier tot zes meter diepte nodig om te kunnen zwemmen en zeker 20 graden."
Medewerkers van het reddingsteam en de dierenambulance hebben de maanvis met hulp van het Natuurcentrum Ameland naar het strand vervoerd.
Het dier wordt naar natuurmuseum Naturalis in Leiden overgebracht voor verder onderzoek. Dan zal ook blijken hoe zwaar deze vis is. Een volwassen maanvis weegt gemiddeld 1000 kilo, maar er zijn ook exemplaren bekend die de 2000 kilo haalden.
Maanvissen leven meestal in gematigde of tropische wateren, maar kunnen ook noordelijker komen. Ze hebben een aparte manier van bewegen en dobberen veelal aan de oppervlakte. Ook hebben de dieren een bijzondere vorm: er is geen overgang te zien tussen kop en lichaam. Volgens het Texelse natuurcentrum Ecomare wordt de vis daarom ook wel 'zwemmende kop' genoemd.
Vorig jaar spoelde rond deze tijd ook een maanvis aan op Texel. Dat was toen "een kleintje", van ongeveer 60 centimeter.