Roy Kuijpers viert zijn goal tegen NEC
NOS Voetbal

Van amateur naar held van RKC, alles valt ineens op zijn plek voor Kuijpers

De ene week speel je nog op amateurbasis in Den Bosch, een week later maak je de winnende goal in blessuretijd in de eredivisie. Het klinkt als een jongensboek, en de auteur luistert naar de naam Roy Kuijpers.

In de 94ste minuut maakte de 21-jarige aanvaller afgelopen zondag de 2-1 voor zijn nieuwe club RKC Waalwijk, thuis tegen NEC. Een week eerder was hij overgekomen van FC Den Bosch, waar hij op amateurbasis voetbalde en in de eerste seizoenshelft veel indruk maakte met negen doelpunten.

Wat gebeurde er allemaal na zijn droomdebuut in Waalwijk? "Er komt zoveel op je af. Het is gewoon genieten en de dagen erna merk je pas echt wat er is gebeurd. Je probeert er niet te veel over na te denken. Het is een jongensboek, inderdaad, maar de week erop begin je gewoon weer op nul."

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk-NEC, met de winnende goal van Kuijpers in blessuretijd.

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - NEC

Kuijpers maakte in 2019 vol verwachting de overstap van FC Den Bosch onder 19 naar Vitesse. Mede door een blessure en de coronaperiode kwamen zijn verwachtingen niet uit. De tweede helft van het vorige seizoen keerde hij op huurbasis terug bij zijn oude club.

Afgelopen zomer zat hij opeens zonder contract. Zowel Vitesse als Den Bosch was niet van plan hem een contract aan te bieden. Daarom vroeg hij aan Den Bosch of hij mocht blijven meetrainen en zo bleef hij op amateurbasis verbonden aan de club uit Noord-Brabant.

Wil je de reportage liever beluisteren? Verslaggever Eline de Zeeuw zocht Roy Kuijpers deze week op:

"Ja, ik heb wel het een en ander meegemaakt", vertelt Kuijpers. "Na de overstap naar Vitesse, toen ook corona eigenlijk net kwam, raakte ik in een neerwaartse spiraal. Daarom koos ik ervoor om terug te gaan naar Den Bosch, het oude nest, met bekende mensen, vrienden, om toch weer het plezier in het voetballen terug te krijgen."

'Mentaal heel moeilijk'

Het was lastig voor de jonge aanvaller om in die tijd nog in zijn profdroom te blijven geloven. "Vooral mentaal is het heel moeilijk. Veel mensen vragen wat je gaat doen volgend seizoen. En dat weet je dan zelf ook niet. En dan ga je er zelf ook weer over nadenken. Maar ik ben altijd standvastig gebleven. Ik doe het al zo lang, waarom zou ik opgeven als het minder gaat?

Kuijpers had in die tijd ook een aantal gesprekken met een mental coach. "Dat heeft me handvaten gegeven, wat ik kan doen om sterk te blijven. En dat heeft goed uitgepakt voor mijn gevoel."

In de eerste seizoenshelft scoorde de speler van Den Bosch negen keer in de Keuken Kampioen Divisie en de interesse van de eredivisie was gewekt. Zijn amateurstatus maakte van hem een potentiële directe versterking.

Bekijk de reactie van Roy Kuijpers na zijn winnende goal van afgelopen zondag:

Kuijpers kan zijn geluk niet op: 'Blij dat ik 'm binnen mag schieten'

Fortuna Sittard toonde interesse en ook RKC Waalwijk wilde de aanvaller uit Son en Breugel strikken. Het werd Waalwijk, waar zijn moeder is geboren en veel familie woont.

Alles valt op zijn plek

Met zijn heldenrol van vorige week lijkt alles nu op zijn plek gevallen voor Kuijpers. "Ik ben volwassener geworden ten opzichte van vroeger. Ik maak meer mijn eigen keuzes, vertrouw op wat ik zelf kan en wat mijn kwaliteiten zijn. Als je veel gaat nadenken in het voetbal, zo heb ik gemerkt, komt het er niet uit. De laatste wedstrijden komt het er wel uit, puur omdat ik er zelf vertrouwen in heb."

Over zijn verwachtingen voor de toekomst, en een mogelijk nieuw hoofstuk van zijn jongensboek, doet Kuijpers niet al te ingewikkeld: "Ik wil gewoon heel veel wedstrijden spelen en hoop heel veel doelpunten te maken hier, en dan zien we het wel. Zo simpel is het eigenlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl