NOS NieuwsAangepast

Nieuw-Zeeland wil rookvrije generatie, koopverbod moet jongeren van het roken houden

Nieuw-Zeeland wil verbieden dat inwoners die nu 14 jaar en jonger zijn ooit nog sigaretten kunnen kopen. Het levenslange verbod moet leiden tot een 'rookvrije generatie'. De regering streeft ernaar dat in 2025 maximaal 5 procent van de inwoners rookt. Nu mogen Nieuw-Zeelanders nog tabak kopen vanaf hun 18e jaar.

Het parlement moet nog over de plannen stemmen. Als er inderdaad nieuwe wetgeving komt, mogen mensen die op dat moment 14 zijn of nog moeten worden, voor de rest van hun leven geen tabak kopen. Sigaretten kopen wordt dus niet verboden voor mensen die al volwassen zijn als de wetgeving van kracht wordt.

Ook wil de regering het aantal aanbieders van tabak sterk omlaag brengen, net als de hoeveelheid nicotine per sigaret, de stof die maakt dat roken verslavend is.

"Als ze ouder worden, kunnen zij en latere generaties nooit meer legaal tabak kopen", zegt minister van Gezondheidszorg Ayesha Verrall. "Want waar het om gaat is: er is geen veilige leeftijd om met roken te beginnen."

Ook het geven van sigaretten aan mensen voor wie het verbod geldt, wordt als het aan de regering ligt verboden.

"Het is ook goed voor mij, want het zal me geld besparen", zegt deze Nieuw-Zeelander:

Nieuw-Zeelanders over sigarettenverbod: 'Stop er helemaal mee'

Van de volwassenen in Nieuw-Zeeland rookt 13,4 procent. Van de oorspronkelijke bewoners, de Maori's, rookt zelfs 31 procent. Beide percentages dalen al een paar jaar. De regering wint advies in bij een Maori-werkgroep over de plannen.

Zwarte markt

Per jaar overlijden in Nieuw-Zeeland zo'n 5000 mensen aan de gevolgen van roken. Daarmee is het een van de meest voorkomende vermijdbare doodsoorzaken. 80 procent van de rokers begint ermee voordat ze 18 zijn, zegt de regering.

Winkeliers zijn bezorgd over de financiële gevolgen en waarschuwen voor de verkoop van sigaretten op de zwarte markt.

Ook in Nederland is roken een veelbesproken onderwerp. Hoe is het imago van de roker in de afgelopen jaren veranderd?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl