NOS NieuwsAangepast

"Uw toegang tot tienduizenden websites is geweigerd"

'Standaard', 'kinderen', 'familie' of 'binnenland'. Dat zijn de internetfilters die de Turkse regering heeft ingevoerd, die bij het Turkse volk in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Afgelopen weekend zijn tienduizenden mensen in Istanbul en de westelijk gelegen kuststad Izmir de straat opgegaan om te protesteren tegen het nieuwe plan van de overheid.

De Information and Communications Technologies Authority (ICTA), onder toezicht van het Turkse ministerie van Transport en Communicatie, introduceerde de internetfilters om het internetgebruik in Turkije veiliger te maken. Volgens de ICTA moet iedereen met een internetabonnement vanaf eind augustus een filter kiezen. Met de 'standaard'-filter zou het volk nog steeds toegang hebben tot alle websites, aldus de ICTA.

Volgens veel Turken is de invoering van de vier filters een excuus voor de regering om internetcensuur uit te oefenen. Zo heeft de overheid de mogelijkheid om de toegang tot websites te weigeren, zonder dat daar een rechter aan te pas komt. Het is nog onbekend met welke filters welke websites onbereikbaar worden.

YouTube

Het is niet de eerste keer dat het gehandhaafde internetcensuur in Turkije in opspraak komt. Onlangs zijn er duizenden sites die 'gewone' woorden als 'meisje', 'partner' en 'dier' bevatten van het internet verbannen. De meest omstreden actie van het internetcensuur in Turkije was tegen YouTube. Omdat op de videowebsite een beledigende video van Mustafa Kemal Ataturk, grondlegger van de republiek Turkije, verscheen, werd YouTube in 2007 door de regering geblokkeerd. Pas toen na twee jaar het filmpje werd verwijderd, mocht het Turkse volk weer de website bezoeken.

Door: Michelle

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl