Leden van een Oranjevereniging brengen bloemen langs bij Huis ten Bosch voor de 18e verjaardag van Amalia
NOS NieuwsAangepast

24-karaats postzegel en felicitaties alom; zo wordt 18e verjaardag Amalia gevierd

Corona gooit roet in het eten voor grote festiviteiten, maar de 18e verjaardag vandaag van kroonprinses Amalia gaat in Nederland niet geruisloos voorbij.

Liefhebbers van het koningshuis brengen bloemen en cadeaus langs bij Huis ten Bosch. En werden op verschillende plekken in Nederland tussen 09.00 uur en 09.10 uur de klokken geluid. Ook heeft de Oranjebond opgeroepen om de vlag met oranje wimpel uit te hangen.

Onder meer in Gouda werden de klokken geluid: "Het is een markant moment", zegt Pieter Verhoeven, voorzitter van de Oranjebond.

Klokken luiden door heel het land: Amalia is 18 jaar

Op de website van de bond schreven tientallen mensen een verjaardagsboodschap aan de prinses. Zo schreef Mara: "Van harte gefeliciteerd met je 18e verjaardag. Maak er een gezellige dag van en je ziet er prachtig uit zoals altijd. Blijf zoals je bent, je bent een topper!".

Ook demissionair premier Rutte feliciteerde Amalia via Twitter.

PostNL heeft een speciale 24-karaats gouden postzegel ontworpen met een monochroom portret van de prinses. Er zijn 750 zegels gemaakt en ze zijn voor 50 euro te koop. Wie er eentje koopt, krijgt de zegel in een speciaal doosje, samen met een echtheidsverklaring. Gouden zegels worden alleen ter ere van belangrijke gebeurtenissen uitgebracht.

Vlag cadeau

Van haar vader, koning Willem-Alexander, heeft Amalia ook een geschenk gekregen. Ze is benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw en tot Ridder in de Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau. Daarbij kreeg ze haar onderscheidingsvlag. Ook haar zussen prinses Alexia en prinses Ariane krijgen een onderscheidingsvlag als ze 18 jaar zijn geworden.

Wat Amalia vandaag zelf doet, is een privé-aangelegenheid, liet de Rijksvoorlichtingsdienst eerder weten. De dienst wilde alleen kwijt dat de toekomstige vorstin het viert met inachtneming van de coronaregels.

Vanavond zendt de AVROTROS de documentaire Amalia 18 jaar uit. Samen met koningshuiskenner Rick Evers bezoekt presentatrice Dionne Stax plekken waar Amalia opgroeide. Ook gaan ze langs bij Paleis Noordeinde in Den Haag. Amalia 18 jaar is om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl