Het slachtoffer raakte zwaargewond aan haar hand en kan niet meer werken RTV Oost

Het Openbaar Ministerie eist vijf jaar cel tegen een 20-jarige man uit Zwolle voor het veroorzaken van een zware explosie bij een woning in de stad. Een bewoner van het huis stond vlak bij de deur toen de vuurwerkbom door de brievenbus werd gegooid. Zij raakte daarbij zwaargewond.

Volgens de officier van justitie scheelde het niet veel of de explosie was de vrouw fataal geworden, meldt RTV Oost. "De verdachte wist waarschijnlijk niet dat ze achter de deur stond. Maar door zijn handelen heeft hij wel de risico's aanvaard dat er gewonden zouden vallen."

De vrouw kan niet meer werken door permanente schade aan haar hand. Ook heeft ze brandwonden en een gehoorbeschadiging. "Ze heeft PTSS door het voorval en voelt zich niet meer veilig in haar eigen huis", zei de officier. Daarnaast raakte haar huis zwaar beschadigd.

Het OM vindt dat de verdachte naast de celstraf ook een schadevergoeding van ruim 120.000 euro moet betalen aan het slachtoffer.

Bewijs

Volgens het OM is er veel bewijs tegen de verdachte. Zo zou de dochter van het slachtoffer recent haar relatie hebben beëindigd met hem. De verdachte zou wraak hebben willen nemen.

Ook is er een bericht gevonden op sociale media waarop de verdachte soortgelijke vuurwerkbommen te koop aanbiedt. Verder plaatste hij na de vuurwerkexplosie berichten online als "snitches get stitches".

Daarbovenop wijzen drie andere mannen - die bij hem waren op de avond van de explosie - hem aan als de dader. Ook zou hij te zien zijn op camerabeelden.

De 20-jarige man zelf ontkent dat hij de vuurwerkbom door de brievenbus heeft geduwd. Hij wijst twee van de andere mannen aan als schuldigen. Van één van die twee is een handafdruk gevonden op de klep van de brievenbus. Ook hij wordt vervolgd.

STER reclame