Magnus Carlsen, een nieuwe zet overpeinzend EPA

De serie remises bij de strijd om het wereldkampioenschap schaken - titelverdediger Magnus Carlsen had er verdeeld over drie WK's al negentien op rij achter de rug - werd vrijdag met een spektakelstuk doorbroken. De Noor won in Dubai de zesde partij tegen Jan Nepomnjasjtsji en plakte er twee dagen later nog een tweede zege achteraan.

De vorige week 31 jaar geworden Carlsen is daardoor de rustdag van vandaag ingegaan met een 5-3 voorsprong, die hem een riant uitzicht biedt op zijn vijfde wereldtitel in successie. Leeftijdsgenoot Nepomnjasjtsji heeft op zijn beurt nog zes partijen de kans om met een memorabele comeback op de proppen te komen.

Helemaal uitgesloten is dat niet, want de Rus heeft in de nu al historische zesde partij wel degelijk aan een overwinning mogen ruiken. Met zwart nog wel. Dat gebeurde toen beide schakers in ernstige tijdnood kwamen, de foutjes elkaar opstapelden en de kansen herhaaldelijk keerden. Uiteindelijk trok Carlsen na maar liefst zeven uur en drie kwartier stukken schuiven aan het langste eind.

Record

Niet minder dan 136 zetten vergde de marathonpartij en daarmee overtrof de confrontatie tussen Carlsen en Nepomnjasjtsji met twaalf zetten het oude record dat Anatoli Karpov en Viktor Kortsnoj in 1978 noteerden. En het was sinds halverwege de jaren negentig niet meer gebeurd dat een partij pas na middernacht ten einde kwam.

Jan Nepomnjasjtsji, even weg van het schaakbord EPA

Toen Carlsen, die al in zijn derde beurt met een verrassende want afwijkende zet op de proppen was gekomen, merkte dat het weleens een lange avond zou kunnen worden, zag hij zijn kans schoon om er een heuse uitputtingsslag van te maken. "Ik probeerde de partij zo lang mogelijk te laten duren en hoopte dat ik het minst vermoeid zou zijn als er een kritiek moment zou komen."

Hoewel hij als de ongekroonde koning van het eindspel door het leven gaat, liep hij daarbij wel het risico in zijn eigen val te trappen. "In de tijdnoodfase gokte ik ook maar wat", bekende hij later. Maar uiteindelijk was het toch Nepomniasjtsji die bij zet 130 een beslissende fout maakte en kort daarop zijn tegenstander moest feliciteren.

Afgrijzen

Twee dagen later liep de Rus al bij de 21ste in een door Carlsen opgetuigde valstrik. Tot zijn eigen afgrijzen: "Ik haalde vandaag niet het niveau van een grootmeester, laat staat het niveau van een WK-finalist."

Morgen wacht hem een eerste kans om de marge te verkleinen als hij met wit aantreedt tegen de titelverdediger die ongetwijfeld in een donker jasje - want met zwart spelend - aan het bord verschijnt.

STER reclame