Reanimeren oefenen
NOS Nieuws

Reanimeren binnen 6 minuten nu mogelijk in heel Nederland

De Hartstichting en HartslagNu noemen het een mijlpaal: in heel Nederland kan binnen 6 minuten worden gestart met reanimeren bij een hartstilstand. Dat is het gevolg van de toename van het aantal burgerhulpverleners.

Er zijn nu 245.000 Nederlanders die zich aangemeld hebben als burgerhulpverlener. Vier jaar geleden waren dat er 170.000. Het aantal AED's op voor iedereen beschikbare plekken is in die periode zelfs verdubbeld naar 24.000.

Nederland is het enige land met zo'n dekkend systeem, zegt de Hartstichting. Volgens directeur Floris Italianer worden daarmee jaarlijks duizenden levens gered. "Als een reanimatie binnen zes minuten start na de hartstilstand, is er minder kans op hersenschade", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Reanimatie is essentieel om de circulatie van het bloed weer op gang te brengen. Hoe eerder dit gebeurt hoe beter het is."

Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben onlangs berekend dat de overlevingskans bij een hartstilstand thuis is toegenomen omdat meldkamers niet alleen de ambulance maar ook burgerhulpverleners opriepen. Jaarlijks krijgen landelijk zo'n 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In de jaren 90 was de overlevingskans 9 procent, nu is dat inmiddels bijna 25 procent.

Vanmiddag vieren de Hartstichting en HartslagNu de mijlpaal, waarbij ook koning Willem-Alexander aanwezig is. Vanwege corona wordt het wel een aangepast feest, waarbij de huidige burgerhulpverleners bedankt worden voor hun inzet. Hartstichting-directeur Italianer: "We zullen dan ook weer een oproep doen om burgervrijwilliger te worden, want hoe groter het netwerkwerk van burgerhulpverleners is, hoe meer veiligheid we kunnen bieden."

Ook blijven de beide organisaties werken aan een verdere verdichting van het AED-netwerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl