Sint en Piet in Dodewaard videobellen met kinderen ANP

Vijf december betekent pakjesavond, voor het tweede jaar op rij in coronatijd. Deze Sinterklaasavond waren er naast de pakjes toch weer kapjes, zelftesten en werd er volop gevideobeld.

De familie Van de Burgt uit Veldhoven moest improviseren toen deze week beide ouders besmet raakten met het coronavirus. Begin deze week testte vader Marcel positief en vrijdag bleek moeder Inge besmet. Om te voorkomen dat pakjesavond voor hun dochter in het water zou vallen, bedachten ze een oplossing: Sinterklaas kwam niet binnen met z'n knecht, maar bracht een bezoek aan het raam.

"Ik had een parasol neergezet voor het raam en daaraan een stuk van de partytent vastgemaakt. En ik had er ook nog een kacheltje bijgezet, want ik wilde niet dat Sinterklaas daar de moord zat te stikken van de kou. Er was ook nog een geluidsinstallatie", vertelde Marcel van de Burgt aan Omroep Brabant. Ook opa en oma konden het feest veilig meemaken. "Zij keken vanuit de auto."

Het 'raambezoek' van Sint en Piet voor de blije Patricia Marcel van de Burgt

Derk-Joost Linden vierde pakjesmiddag. Dat deed hij samen met zijn partner en zijn twee kinderen, bij zijn ouders. Voor de jongste, nu 2,5 maand oud, was het zelfs de eerste keer Sinterklaas.

De cadeautjes werden online gekocht, vertelt hij: "We proberen toch zo voorzichtig mogelijk te zijn". Dus als je de deur niet per se uit hoeft, dan niet, zo redeneerde hij: "Ik denk dat er elke dag wel een pakketbezorger voor de deur stond."

De pakjesmiddag van Derk-Joost Linden:

Lindens ouders zijn inmiddels boven de 70 en dat betekende nog wat meer voorzorgsmaatregelen dan normaal. In andere jaren vierden ze Sinterklaas ook met het gezin van zijn zus erbij. "Nu hebben we het opgesplitst: gisteren het gezin van mijn zus, en vanavond ons gezin."

Van tevoren deed iedereen ook nog een zelftest: "We willen wel die gezelligheid hebben, maar niet straks Kerst verpesten. Daar zijn onze voorbereidingen ook al voor begonnen."

Bij dit gezin kwam Sinterklaas digitaal langs. Het Jeugdjournaal was erbij:

Sinterklaas in corona-tijd: opa en oma doen online mee

Voor Janine, die reageerde op Facebook, was het geen pakjesavond of pakjesmiddag, maar begon het feest zelfs nog eerder: "Vanmorgen al de cadeaus gedaan omdat onze dochter van zes corona heeft. Zo kon ze er lekker de hele dag er mee spelen."

En dat Sinterklaas niet alleen een kinderfeest hoeft te zijn, bewees Jacqueline op de Facebook-pagina van de NOS: "Ik wens iedereen die het viert superveel plezier, ik pak alleen mijn man uit voor vertier :)."

STER reclame