Helikopters boven het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing op 1 juli

'China modificeerde het weer voor viering 100-jarig bestaan Communistische Partij'

China heeft voorafgaand aan de viering van het honderdjarig bestaan van de Communistische Partij middelen ingezet om het te laten regenen. Op die manier was er tijdens de viering op 1 juli sprake van schonere lucht, concluderen Chinese wetenschappers, schrijft de krant South China Morning Post.

Door de kunstmatige regen nam de concentratie fijnstof met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer in de lucht met twee derde af. Daardoor was er sprake van een goede luchtkwaliteit, afgezet tegen normen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Het is niet ongebruikelijk dat China voor belangrijke evenementen weermodificatietechnieken inzet. Voor de Olympische Spelen van Beijing in 2008 werden er vantevoren raketten met zilverjodide de lucht ingeschoten, om zo een droge periode te kunnen garanderen. Zilverjodide kan onder de juiste omstandigheden tot gecontroleerde regen of sneeuw leiden.

Bekijk hier beelden van de viering op 1 juli:

'Lang leve het grote, glorieuze en heroïsche volk van China!'

China neemt ook andere maatregelen voor schonere lucht rondom belangrijke evenementen. Zo worden fabrieken en vrachtverkeer stilgelegd. In 2014 deed China dat bijvoorbeeld voor de top van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC). Tijdens de top was er sprake van stralend blauwe luchten. Het fenomeen werd 'APEC Blue' genoemd. Na dergelijke evenementen is de lucht al snel weer grauw van de smog en fijnstof.

Ditmaal was het stilleggen van fabrieken en verkeer niet genoeg, daarom werd de avond voor de viering net als bij de spelen een lading raketten met zilverjodide de lucht ingeschoten.

Flinke investeringen

China gebruikt het modificeren van het weer niet alleen als cosmetische operatie voor belangrijke evenementen. Het land investeert ook veel in programma's om hagel te voorkomen of regen en sneeuw te laten vallen in gebieden die geteisterd worden door droogte.

Eind vorig jaar kondigde Peking aan dat meer dan de helft van het land in 2025 moet kunnen beschikken over weermodificatietechnologie. Andere landen zijn niet enthousiast over de ontwikkelingen.

Het is maar de vraag of het beïnvloeden van weer zonder gevolgen is voor normale weerpatronen. Ook is het naburige India bang dat China het manipuleren van weer in kan zetten als wapen in een conflict.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl