AFP
NOS NieuwsAangepast

Leger India ziet mijnwerkers aan voor rebellen: 15 doden

Militairen in India hebben zeker veertien burgers doodgeschoten. Dat gebeurde bij een operatie tegen rebellen in de noordoostelijke staat Nagaland, die grenst aan Myanmar. Ook een militair is om het elven gekomen.

Een speciale eenheid, de Assam Rifles, voert regelmatig strijd met rebellen in dat gebied. De schietpartij begon toen een vrachtwagen met zo'n dertig mijnwerkers aan boord langs een legerbasis reed.

"De troepen hoorden dat er rebellen actief waren in de omgeving. Toen ze de vrachtwagen zagen, dachten ze dat de mijnwerkers rebellen waren en schoten ze zes van hen dood", zegt een woordvoerder van de politie tegen persbureau Reuters.

Tweede confrontatie

Na het incident gingen honderden omwonenden verhaal halen in het kamp, vertelt de woordvoerder. Inwoners van Nagaland beschuldigen de strijdkrachten al langer van het uitvoeren van aanvallen op onschuldige burgers.

De omwonenden staken legervoertuigen in brand. De militairen namen wraak en in een tweede aanval werden nog eens acht burgers gedood. Ook de militair kwam bij deze aanval om het leven.

Diepste medeleven

Minister Shah van Binnenlandse Zaken heeft met afschuw gereageerd op het nieuws. "Ik betuig mijn diepste medeleven aan de families van degenen die hun leven hebben verloren", twittert hij.

Hij zegt dat de regering het hoog opneemt en het incident grondig laat onderzoeken.

Ook de eerste minister van Nagaland zegt dat het geweld onderzocht wordt en dat de schuldigen gestraft zullen worden. Volgens hem kon het incident gebeuren doordat de inlichtingendienst zijn werk niet goed had gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl