"Gisteren was je misschien de held, maar vandaag stel je niks voor. Als ik Erik ten Hag was, zou ik meer praten met de spelers die op de bank zitten. Want november, december en januari zijn zware maanden."

Tagliafico is bankzitter: 'Gisteren was je de held, maar vandaag stel je niks voor'

Ajax-linksback Nicolás Tagliafico gold jarenlang als onbetwiste basisspeler en groeide in het successeizoen 2018/2019 uit tot stuwende kracht én publiekslieveling. Inmiddels komt de 29-jarige Argentijn echter nauwelijks meer voor in de plannen van Erik ten Hag, die Daley Blind wekelijks de voorkeur geeft op zijn positie.

"Dit is de eerste keer in mijn carrière dat ik niet speel. In eerste instantie was het erg zwaar. Ik denk dat we alle negatieve ervaringen moeten accepteren en dat we ervan leren. Het dwingt me om te groeien als mens en er mentaal sterker van te worden."

Nicolás Tagliafico Pro Shots

Hij probeert er een positieve draai aan te geven, maar het is een hard gelag voor Tagliafico. Het is geen geheim dat hij al langer wil vertrekken bij Ajax. Ook afgelopen zomer dacht hij zijn gewenste stap naar een buitenlandse topcompetitie te maken, maar ondanks de interesse van meerdere clubs bleef een transfer (weer) uit.

Tagliafico blijft echter positief, realistisch en... een beetje cryptisch. "Ik kan mijn eigen keuzes maken. Dus als het goede keuzes zijn en ik heb een heldere geest, een winnaarsinstelling en ik blijf hard werken, dan is het goed. De keuzes van anderen heb ik niet in de hand."

En ja, nu ben ik weer terug bij af. Het is wel jammer, ik heb hier drie jaar alle wedstrijden gespeeld en nu heb ik amper speeltijd gehad.

Nicolás Tagliafico

Nu zit er niets anders op dan fit te blijven en andere spelers te helpen met de voorbereiding op de wedstijden. Hij wil de ploeg naar eigen zeggen helpen ondanks zijn reserverol. Met Ten Hag praat hij maar weinig over zijn nieuwe rol.

"Eén keer maar... Vanaf het begin dacht hij dat ik getransfereerd zou worden. Dus toen het seizoen begon, was de ploeg eigenlijk al samengesteld. En ja, nu ben ik weer terug bij af. Het is wel jammer, ik heb hier drie jaar alle wedstrijden gespeeld en nu heb ik amper speeltijd gehad."

Net als in de voorbije transferperiodes behoort ook komende winter een vertrek weer tot de mogelijkheden, al verlaat hij Ajax het liefst door de voordeur.

Nicolás Tagliafico met trainer Erik ten Hag na de bekerfinale van het afgelopen seizoen Pro Shots

"Stel dat er in de winterstop een club aanklopt, dan neem ik dan pas een besluit. Ik ga liever niet op zo'n manier weg. Ik heb de afgelopen drie jaar
alles gegeven en op deze manier weggaan voelt niet goed. We zullen het zien."

Buiten dat hij niet speelt, leidt Tagliafico een gelukkig leven in Amsterdam. Hij geniet, ondanks de kou, van de stad en ook van zijn vriendin en hond.

Ondertussen koestert hij een brandende ambitie om trainer te worden. Hij heeft wel een idee wat voor type hij zou zijn. "Zoals ik zelf ook ben. Gedisciplineerd en alles uit de spelers en de ploeg willen halen. Ik wil vooral dat het een hecht team is. Dat vind ik het belangrijkst."

Hoe ziet Tagliafico zichzelf als trainer? 'Gedisciplineerd en alles uit de groep willen halen'

Volgens Tagliafico moet een goede trainer in eerste instantie zorgen dat de ploeg tevreden is. Ook de spelers die niet altijd spelen moeten het gevoel hebben erbij te horen zodat de groep hecht blijft. Voldoet zijn trainer Ten Hag aan die eisen? "Ik vind van wel. We hebben een sterke ploeg onder hem", zegt hij eerlijk.

Zelf is hij nog heel erg betrokken bij het team. Als Tagliafico met een warming-up bezig is, is hij vooral bezig met het coachen van zijn medespelers. "Ik wil de ploeg helpen, ongeacht mijn positie."

Is er dan helemaal geen kans dat Tagliafico toch blijft, ondanks de huidige situatie? Een contract zoals dat van Dusan Tadic? Tot pakweg 2026, met mogelijkheden om het trainersvak te leren? "Als je me dat vorig jaar had gevraagd, had ik ja gezegd. Maar vandaag de dag speel ik niet en is het anders", zegt hij.

STER reclame