Regio15
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Koerdische betogers bestormen gebouw OPCW in Den Haag

In Den Haag heeft een groep demonstranten rond 12.00 uur het gebouw van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) bestormd.

De politie zegt dat op het terrein van de OPCW ongeveer vijftig mensen zijn aangehouden. Het is niet duidelijk of er demonstranten binnen zijn geweest. Twee agenten en vier demonstranten raakten gewond.

De politie wist de demonstranten bijeen te drijven:

Demonstranten bestormen gebouw OPCW in Den Haag

De meeste demonstranten zijn van Koerdische afkomst. Ze beschuldigen Turkije van het inzetten van chemische wapens tegen Koerden, onder meer in Koerdische gebieden in het noorden van Irak.

Een woordvoerder van de demonstranten zei tegen Omroep West dat de OPCW rapporten over de inzet van verboden chemische wapens tegen Koerden negeert. Demonstranten wilden daarom naar binnen om aandacht te vragen voor hun zaak.

300 keer

Een Koerdische vereniging voor familieleden van vermiste personen riep de VN, de EU en met name de OPCW begin deze maand op om het gebruik van chemische wapens door Turkije te onderzoeken. Turkije zou sinds april meer dan 300 keer chemische wapens hebben ingezet tegen Koerden in Noord-Irak.

Eliot Higgins van onderzoekscollectief Bellingcat heeft deze beschuldiging onderzocht. Hij vindt de bewijzen die hem zijn opgestuurd niet overtuigend, zegt hij op Twitter.

Advertentie via Ster.nl