Plan voor stroomkabel door Schiermonnikoog voorlopig van de baan
Een plan voor de aanleg van een stroomkabel dwars door Schiermonnikoog gaat voorlopig de ijskast in. Het ministerie van Economische Zaken kijkt naar alternatieven. Dat staat in een brief van demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius aan de Tweede Kamer. Er gaat nog niet definitief een streep door het plan.
Het ministerie wilde dwars door het oostelijk deel van Schiermonnikoog een kabel laten aanleggen. Daarmee moest stroom vanaf een nieuw windpark op de Noordzee naar de Eemshaven op het vasteland worden getransporteerd.
Uit onderzoek bleek dat de route door Schiermonnikoog de beste optie was. De meer oostelijke route langs het eiland zou technisch te uitdagend zijn.
Maar volgens Omrop Fryslân is het ministerie na nieuw onderzoek van mening veranderd. Er worden nu zeven varianten onderzocht waarbij de voorkeur lijkt toch uit te gaan naar de oostelijke route. Daar liggen al meerdere kabels en ook een gasleiding. Die zou in de toekomst gebruikt kunnen worden voor het vervoer van waterstof dat mogelijk op zee kan worden geproduceerd.
De heroverweging is ook ingegeven door het feit dat nu duidelijk wordt hoeveel elektriciteit er in de toekomst wordt opgewekt op zee. Er komt nog een groot windpark bij in het meest oostelijke deel van de Nederlandse Noordzee.
Schade aan natuur
Voor het eerste plan - met een kabel door Schiermonnikoog heen - is nauwelijks draagvlak. Natuurorganisaties, de gemeentelijke politiek en bewoners van Schiermonnikoog zijn ertegen. Ze vrezen dat de natuur van het eiland onherstelbare schade oploopt, onder meer omdat de bekabeling door de duinen op een diepte van acht meter wordt aangelegd.
Belanghebbenden reageren dan ook opgelucht. "We zijn ontiegelijk blij", zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging. "Met veel actievoerders en bewoners van het eiland, boeren, mensen uit de politiek in Den Haag en in Fryslân. Die hebben allemaal gewoon zo duidelijk gemaakt dat dat een waanzinnig idee is en dat dat niet moest gebeuren. De minister noemt dat natuurlijk een heroverweging, maar eigenlijk betekent dat: ik had het gewoon niet goed, het moet anders. En daar zijn wij heel blij mee."
Petersen had het besluit van het ministerie niet verwacht. "Alle berichten van zowel de minister als het ministerie en Tennet waren: er is maar één mogelijkheid en dat is dwars door Schier. En nu lezen we dat het heel anders kan en dat ze dat heel erg graag willen onderzoeken."
Het pistool is van ons hoofd af, maar het ligt nog wel op tafel.
Actievoerder Thom Verheul van Schiermonnikoog is ook blij, maar heeft nog wel zijn twijfels. Hij hoorde van burgemeester Ineke van Gent dat het plan van tafel was, maar reageerde sceptisch. "Nou, het pistool is van ons hoofd af, maar het ligt nog wel op tafel", zegt Verheul.
De tegenstanders hopen nu dat het ministerie voor alternatieven niet alleen naar Schiermonnikoog kijkt, maar naar het hele Waddengebied en ook naar een goede samenwerking met Duitsland.