Angela Merkel tijdens de taptoe EPA

Met een militair eerbetoon heeft Duitsland formeel afscheid genomen van Angela Merkel, die na 16 jaar terugtreedt als bondskanselier. Met een plechtige afscheidsceremonie, live uitgezonden op tv, werd Merkel bedankt en geëerd door de Duitse strijdkrachten.

Tijdens de taptoe, die Großer Zapfenstreich wordt genoemd, werden een aantal opvallende liederen uitgevoerd. Op verzoek van Merkel speelde het muziekkorps van de Bundeswehr onder meer het kerklied Großer Gott, wir loben Dich en een hit van DDR-punklegende Nina Hagen.

Merkel vocht een aantal keer zichtbaar tegen de tranen, een moment dat breed wordt uitgemeten in de tabloidmedia. Bild omschrijft het moment als 'Gänsehaut' (kippenvel).

Zie hier de hoogtepunten van het eerbetoon en afscheid van Angela Merkel:

Een muzikaal afscheid voor Angela Merkel

In haar afscheidswoord zei Merkel dat ze zich "dankbaar en nederig" voelt. "Ik was er altijd van bewust dat vertrouwen een belangrijk element is in de politiek. Het is allesbehalve vanzelfsprekend en ik dank u uit de grond van mijn hart dat u mij vertrouwde."

Merkel greep het dankwoord ook aan om de toeschouwers te waarschuwen voor antidemocratische tendensen in de samenleving, zoals complottheorieën. "Wanneer wetenschappelijke kennis wordt ontkend, moet tegenspraak luid klinken. Wanneer haat en geweld worden gezien als legitiem middel om eigen belangen na te streven, moet onze tolerantie haar grens vinden."

De christendemocraat Merkel (67) wordt naar verwachting binnen een paar dagen opgevolgd door SPD-leider Olaf Scholz (63), wiens partij samen met de Groenen en de liberale FDP de nieuwe Duitse regering zal vormen.

Angela Merkel na afloop van de ceremonie Reuters

STER reclame