Een vernielde deelscooter in Amersfoort
NOS Nieuws

Proef met autoverzekering op naam moet beschadigde deelscooter voorkomen

Verzekeringsadviseur Aon start een proef waarbij een schadeverzekering niet aan een voertuig is gekoppeld maar aan de bestuurder. Volgens het bedrijf kan dat een oplossing zijn voor de deelauto's en leenscooters die nu relatief veel schade oplopen.

De gedachte bij de proef is dat mensen voorzichtiger rijden als ze zelf verzekerd zijn voor aansprakelijkheid. Nu zijn bedrijven die de voertuigen verhuren door de schades relatief meer kwijt aan verzekeringen.

"Wij verwachten dat de verkeersveiligheid omhoog gaat", zegt Evert-Jeen van der Meer van Aon in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen rijden nu vaker onvoorzichtig, veroorzaken aanrijdingen of rijden door rood. Als je de verzekeringsplicht neerlegt bij de bestuurder, dan gaat diegene veiliger rijden om te voorkomen dat je wordt uitgesloten op je verzekering."

Beloning

Nederland telt 64.000 deelauto's en 27.500 deelfietsen, blijkt uit een studie (pdf) van eerder dit jaar. Daarnaast zijn er inmiddels enkele duizenden leenscooters op de weg.

Deelbedrijven nemen nu al maatregelen om bestuurders veiliger te laten rijden. Zo moeten gebruikers van deelscooters een foto maken van het voertuig na afloop van de rit en moeten bestuurders in sommige gevallen een helm dragen. "Maar het blijft een probleem", zegt Van der Meer. "Dus we gaan het nu helemaal omdraaien door de verzekering neer te leggen bij degene die de schade veroorzaakt: de bestuurder."

Honderden gebruikers doen mee aan de proef. Degene die veiliger rijden worden beloond met gratis rijminuten of een lagere premie. Onveilige rijders kunnen worden gestraft met een hogere premie.

Aan de proef werken het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Rotterdam en het RDW mee. Na drie maanden wordt er geëvalueerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl