Hans Meex uit Simpelveld leeft al zo'n 37 jaar met het hiv-virus dat aids veroorzaakt. Toen hij hoorde dat hij met hiv geïnfecteerd was, had hij nooit gedacht dat hij de 30 zou halen. Inmiddels is hij 56. Omdat het vandaag Wereldaidsdag is besloot hij om zijn verhaal aan 1Limburg te vertellen.

Hans werd geboren met de zeldzame bloedstollingsziekte hemofilie. In de jaren '80 werd hij daarvoor behandeld met bloedtransfusies. Bij één transfusie ging iets mis en raakte hij besmet met hiv en Hepatitis C. Omdat hij niet ziek werd van zijn hiv-infectie kwam hij er pas in 1991 bij toeval achter bij de dokter na een paar tests.

"De dokter vertelde toen van alles, wat dat was weet ik niet meer. Mijn gedachten gingen meteen naar: wat nu?", vertelt hij aan 1Limburg. "Ik was bang om mijn vrouw te besmetten, maar dat kon gelukkig niet. Er waren toen ook nog geen medicijnen en we wisten er heel weinig van. Alleen dat je na een besmetting nog tien jaar te leven had. Ik dacht: ik ben nu 26. In het gunstige geval zal ik nog twee, drie jaar hebben. De 30 zal ik nooit halen."

Hij herinnert zich de dag dat hij hoorde dat hij hiv had nog heel goed:

Dat hij hiv en Hepatitis C had, hield hij voor veel mensen geheim. "Zelfs mijn ouders wisten het niet. Er zat een behoorlijk stigma op." De 30 jaar haalde hij. "Ik heb mijn 30ste verjaardag groots gevierd met een tuinfeest dat tot 's morgens vroeg doorging." Inmiddels is Hans 56 jaar en wil hij gaan voor de 80.

Nu er meer bekend is over het hiv-virus en de vooroordelen minder zijn, houdt Hans zijn ziekte niet meer geheim. Hij geeft er zelfs les over. "Ik geef nu trainingen en gastlessen aan de Maastricht UMC+ academie. Ik deel mijn ervaringen met de nieuwe generatie zorgverleners."

Volgens Hans moet zorgpersoneel zich realiseren dat er niet alleen een patiënt tegenover hen zit. "Het is iemand met wel of geen partner, met wel of geen baan, misschien financiële problemen. Dat zijn allemaal dingen waar ziek zijn een invloed op heeft. Dat wordt snel vergeten."

Hij heeft een advies voor mensen die horen dat ze hiv hebben. "Leef je leven zoals jij dat wil. Met een tabletje per dag kun je een heel normaal leven leiden. Dan is hiv een chronische ziekte. En kom ervoor uit. Er heerst nog een taboe, maar dat wordt steeds minder en hoe meer erover bekend is, hoe makkelijker het leven met hiv voor iemand wordt."

STER reclame