Van den Brom zwaar in de problemen bij Genk: 'Paard van Troje binnengehaald'
Hij gold ooit als een van de kroonprinsen onder de Nederlandse trainers. Nu moet John van den Brom zijn vege lijf in België zien te redden. "Hij staat onder grote druk bij Racing Genk", zegt Aster Nzeyimana, sportjournalist bij de Vlaamse omroep VRT.
De Nederlandse trainer zag zijn ploeg afgelopen zondag in eigen huis een voorsprong uit handen geven in de topwedstrijd tegen Club Brugge, die mede dankzij een ontketende Noa Lang uiteindelijk met 2-3 verloren ging. Een week eerder leed Genk ook al een 0-2 nederlaag tegen Beerschot VA.
Genk, waar ook de Nederlandse middenvelder Carel Eiting bij de selectie zit, werd in 2019 nog landskampioen. De club staat nu op een teleurstellende tiende plek. De achterstand op de verrassende koploper Union bedraagt na 16 duels al 13 punten. Genk verloor dit seizoen al 7 keer.
De tiende plaats is volgens Nzeyimana ver beneden de maat. "Van den Brom heeft na Club Brugge de beste selectie van België. Met Paul Onuachu heeft hij zelfs de beste spits van de Belgische competitie in huis."
Volgens Nzeyimana kan de ploeg van Van den Brom, die een jaar geleden FC Utrecht plotseling verruilde voor Genk, niet omgaan met tegenslag. "Er lijkt geen plan te zijn als de ploeg onder druk komt, waardoor structuur ontbreekt. Het lijkt soms net een beloftenelftal..."
De journalist, die Van den Brom kan waarderen vanwege het aanvallende voetbal dat hij wil spelen, geeft aan dat de magere resultaten niet volledig aan de trainer te wijten zijn. "Nee, natuurlijk niet. Toch weet iedereen dat de coach eindverantwoordelijk is."
'Paard van Troje'
Dat moet de trainer volgens Nzeyimana zelf ook voelen. Genk nam vorige maand afscheid van assistent en Van den Brom-vertrouweling Dennis Haar. "Er is wederzijds respect en het is moeilijk om hierover te praten, maar we zitten in een situatie waarin iets moet gebeuren", zei Van den Brom bij het gedwongen ontslag van zijn assistent. "We moeten het tij doen keren en ik moet deze beslissing respecteren. Dat doe ik ook."
Als vervanger van Haar werd Glen Riddersholm aangetrokken. De Deense trainer werd in 2014 met FC Midtjylland landskampioen. Ook pakte hij met Sønderjyske voor het eerst in de clubgeschiedenis de beker. "Het heeft er iets van weg dat het Paard van Troje voor Van den Brom is binnengehaald."
Het is niet de eerste keer dat Van den Brom in zwaar weer verkeert. Na een kampioenschap met Anderlecht in 2013 werd de trainer een jaar later vanwege tegenvallende resultaten ontslagen. In februari van dit jaar stonden gemaskerde boze fans van zijn huidige club bij het stadion van Genk na slechte resultaten.
Toen wist hij het tij te keren. De ploeg speelde ijzersterk in de play-offs om het kampioenschap en zag Club Brugge met slechts een klein verschil kampioen worden. Van den Brom won wel de beker.
Maar nu is het opnieuw onrustig bij de club, die door Nzeyimana wordt omschreven als een familieclub met een fanatieke aanhang. "Het is de club van de provincie Limburg. Het is ook echt één van een topploegen in België."
De status heeft de club uit het relatief kleine Genk (ruim 66.000 inwoners) te danken aan een uitstekende jeugdopleiding en een goed scoutingsapparaat. Zo zijn Belgische de wereldtoppers Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne voortgekomen uit de jeugd en hebben Premier League-spelers Wilfred Ndidi en Leon Bailey ook in Genk gespeeld.
Ook dit seizoen lijkt het dus niet aan het spelersmateriaal te liggen. Van den Brom heeft vanavond de kans om te laten zien dat het ook niet aan de trainer ligt. De Belgische beker, de Croky Cup, kan opnieuw een reddingsboei zijn voor de trainer.
Om kwart voor acht moet Genk opnieuw tegen Club Brugge spelen, de club waar Noa Lang, Bas Dost en Ruud Vormer in de selectie zitten. Als deze wedstrijd niet wordt gewonnen, lijkt het er echt heel slecht uit te gaan zien voor Van den Brom.
De trainer die bijna overal heeft gepresteerd, maar nog niet het predicaat 'toptrainer' opgeplakt heeft gekregen.
'Geen hoogconjunctuur'
Nzeyimana blijft desondanks gek op Nederlandse trainers, vooral vanwege de Hollandse school. "Dit komt natuurlijk ook door de lange geschiedenis die we hebben met Nederlandse trainers. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat het op het gebied van Nederlandse trainers nu geen hoogconjunctuur is..."