1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Cricketbond
NOS SportAangepast

Cricketvrouwen via omweg uit zuidelijk Afrika terug in Nederland: 'Het was chaos'

De Omikron-variant van het coronavirus grijpt in zuidelijk Afrika snel om zich heen. Terug naar Nederland reizen, is niet eenvoudig, maar de Nederlandse cricketploeg is na een flinke omweg sinds dinsdag weer thuis.

De vrouwen waren vorige week in Zimbabwe voor een WK-kwalificatietoernooi, dat werd afgelast na de ontdekking van de nieuwe coronavariant. Via Namibië, Oman en Doha keerde de nationale selectie huiswaarts.

"Ik ben niet eerder zo blij geweest om weer thuis te zijn", aldus een opgeluchte Juliët Post. "Ik heb normaal gesproken nooit last van heimwee, maar de laatste 24 uur dacht ik wel: nu wil ik wel naar huis."

"Afgelopen vrijdag hoorden we pas over de nieuwe variant", gaat de 23-jarige international verder. "Dat was een vrij grote schok, omdat we ook direct te horen kregen dat Nederland de grenzen dichtgooide en we Nederland dus niet meer binnen konden komen."

Toch ging de Nederlandse ploeg zaterdagochtend nog trainen in Zimbabwe. "Pas toen we weer in de bus richting het hotel zaten, hoorden we dat het hele toernooi was afgelast en dat we zo snel mogelijk naar huis moesten. Wanneer en hoe was nog onduidelijk, dus het was wel chaos. Het is een soort van achtbaan waarin je je dan bevindt."

Thuisquarantaine

Eenmaal terug op Nederlandse bodem, gingen de speelsters direct naar huis. "De vrouwen worden, net als vóór de vlucht, nu nogmaals getest en gaan in thuisquarantaine tot minstens 5 december, mits zij op dat moment ook negatief kunnen testen", legt Jurgen Delfos, voorzitter van de Nederlandse cricketbond, uit.

De Nederlandse mannen zitten nog in Zuid-Afrika, waar ze een serie wedstrijden zouden spelen tegen het gastland. De serie werd na één duel afgebroken vanwege de coronaperikelen. De cricketers verblijven in een 'bubbel' in een hotel. Ze worden dagelijks getest en vliegen waarschijnlijk donderdagavond rechtstreeks terug naar Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl