Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - RKC Waalwijk Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

PEC Zwolle heeft zijn eigen glazen ingegooid bij het thuisdebuut van hoofdtrainer Dick Schreuder. De hekkensluiter van de eredivisie leek zich niet bewust van de sportieve belangen in het thuisduel met RKC (0-0).

Illustratief was de penalty van Daishawn Redan, die de bal na een uur spelen zeker een meter over het doel van Etienne Vaessen joeg.

Waar is dan Bram van Polen als je hem nodig hebt? Dat zou de 36-jarige aanvoerder namelijk niet overkomen zijn, maar het boegbeeld van strijdende Zwollenaren zat zich met een blessure te verbijten op de lege tribunes van het MAC3PARK-stadion.

Druk bij Zwolle

Zonder fans restte een betonnen kolos als decor voor deze kelderkraker tegen RKC, dat er op zijn beurt ook verre van riant voorstaat op slechts een plek boven de nacompetitiestreep.

Maar de druk lag duidelijk bij Zwolle, waar trainer Art Langeler geen perspectief meer zag en Schreuder moet proberen te redden wat er nog te redden valt. Na de valse start met een veegpartij tegen Feyenoord, zou zijn hand tegen RKC dan voor het eerst een beetje zichtbaar moeten worden.

Luka Adzic duikt vrij op voor Etienne Vaessen ANP

Maar dit Zwolle had een duwtje in de rug nodig, tegen het stugge RKC dat al heel wat grote ploegen punten had ontfutseld. Geduldig en uiterst behouden probeerde PEC het duel naar zijn hand te zetten, iets wat vlak voor rust bijna resulteerde in de openingstreffer.

Middenvelder Mustafa Saymak was de man van de ideeën en met een strakke pass zette hij Luka Adzic vrij voor Vaessen. Na een weinig overtuigende inzet kreeg Adzic in de rebound nog een grotere kans met zijn hoofd, maar ketste de bal via de paal het veld weer in.

Saymak was ook de man die de penalty versierde, waarbij Ahmed Touba slechts geel kreeg voor de overtreding op een doorgebroken speler. "Uiteindelijk waren dat de mogelijkheden", concludeerde Schreuder.

Bekijk hier de reactie van Redan op de dure misser:

Redan na dure penaltymisser: 'Ik ga niet zo lekker slapen vannacht'

Redan zou volgende keer zo weer achter de bal gaan staan, sprak de spits vol zelfvertrouwen. Desondanks maakte hij er nu een potje van.

"Jammer genoeg ging hij hoog over. Ik denk dat ik de bal verkeerd raak, het kan iedereen overkomen", blikte hij terug op het cruciale moment in de wedstrijd. "Ik had geen spanning of zo."

En zo ontsnapte RKC, zag trainer Joseph Oosting: "Ik vind dat we beter kunnen en beter moeten. Maar we mogen uiteindelijk blij zijn met een punt."

Statistieken PEC Zwolle-RKC Waalwijk:

STER reclame