Stephen Sondheim in 2007, bij een speciale vertoning van de film 'Sweeney Todd The Demon Barber of Fleet Street' Reuters

Broadwaycomponist Stephen Sondheim is op 91-jarige leeftijd overleden, meldt The New York Times op basis van een verklaring van zijn vriend en advocaat F. Richard Pappas. De Amerikaan werd wereldberoemd als scenarioschrijver en componist van bekende musicals.

Zo schreef hij in 1957 teksten voor West Side Story, het begin van zijn carrière in de musicalwereld. Daarna volgden shows als Gypsy en Sweeney Todd, waarvoor Sondheim ook de muziek componeerde.

Hij viel op door zijn complexe nummers, met bijvoorbeeld afwijkende maatsoorten of ingewikkelde rijm. "Er komt altijd een moment waarop je begrijpt waarom hij het zó heeft geschreven en zó gecomponeerd", legde musicalzanger Stanley Burleson eens uit aan NRC. "Alles klopt, alles is logisch."

Op sociale media wordt de overleden Sondheim geroemd. De Britse componist en producent Andrew Lloyd Webber noemt Sondheim de "musicalgigant van onze tijd" en een inspiratiebron voor generaties.

"Het theater is een van zijn grootste genieën kwijt", zegt ook de Britse theaterproducent Cameron Mackintosh. "Maar de genialiteit van Stephen Sondheim zal blijven, omdat zijn legendarische liedjes en shows voor altijd zullen worden opgevoerd."

Burgemeester De Blasio van New York, de geboortestad van Sondheim, noemt de componist een legende:

Een van Sondheims bekendste hits is de ballad Send in the Clowns. Dat nummer is in de loop der tijd honderden keren uitgebracht, onder meer vertolkingen door Frank Sinatra, Barbra Streisand en Judy Collins.

De Amerikaanse componist won in zijn leven meerdere Grammy's en Tony Awards, de belangrijkste theaterprijzen van de Verenigde Staten. In 2008 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de Tony Award for Lifetime Achievement in the Theater.

STER reclame