Het is onrustig bij Beitar Jeruzalem, de club waar Erwin Koeman trainer is
NOS Voetbal

Erwin Koeman danst op 'vlammende vulkaan' die Beitar Jeruzalem heet

  • Jan Vincent van Zuiden

    redacteur NOS Sport

  • Jan Vincent van Zuiden

    redacteur NOS Sport

Vol goede moed trok Erwin Koeman deze zomer naar Israël voor een nieuw voetbalavontuur. Natuurlijk, hij wist dat Beitar Jeruzalem een club was die dagelijks de kranten haalde. En niet alleen vanwege de sportieve resultaten.

Maar de bestuurlijke onrust, beruchte en racistische supporters en torenhoge sportieve verwachtingen zorgen nu voor een cocktail die in bars verkocht wordt als 'vlammende vulkaan'.

Want vijf maanden na het aantreden van Koeman bij Beitar staat de club in brand. Het meest recente hoofdstuk bij de nummer acht van Israël is de arrestatie van clubeigenaar Moshe Hogeg.

Lange lijst criminele feiten

"Hij wordt verdacht van 21 verschillende zaken, een lange lijst van criminele feiten", vertelt NOS-correspondent Ties Brock vanuit Israël. "Fraude en oplichting maar ook zeden- en drugsdelicten. De politie heeft ook op de club een inval gedaan om alles te doorzoeken."

Beitar-eigenaar Moshe Hogeg komt aan bij het trainingsveld

Zakenman Hogeg kocht Beitar in 2018 en was destijds al niet van onbesproken gedrag. Zijn naam dook op in onderzoeken naar fraude en oplichting bij diverse ondernemingen die hij had opgericht.

"Beitar is de laatste jaren van de ene op de andere eigenaar overgegaan en Hogeg is de zoveelste in die rij. Hij heeft de club drie maanden geleden zelf ook weer te koop gezet. Dat hij nu is opgepakt, geeft de club een groot probleem", aldus Brock.

Videomateriaal van seksfeestjes

"Het loopt nu uit de klauwen", beaamt Willem Luyckx. Hij woont al 31 jaar in Israël, is voormalig conditietrainer van Beitar en kent de club daardoor erg goed. "Als er geen nieuwe investeerders komen, staat de toekomst van de club op het spel. Het is voor Koeman een hele slechte periode om hier trainer te zijn. Zeker met alle verhalen over de eigenaar."

"Er is bijvoorbeeld uren aan videomateriaal gevonden van seksfeestjes die Hogeg met zijn vrienden hield. Daar zouden ook minderjarige meisjes bij zijn geweest. Beitar is officieel nog in bezit van Hogeg, maar hij kwam de laatste maanden bijna niet meer bij de club. De dagelijkse leiding is in handen van een advocaat", weet Luyckx.

Club in de greep van La Familia

Luyckx, die tegenwoordig Israëlische trainers opleidt en zelf coach is van de nationale paralympische-, en special olympics-ploeg van Israël, snapt wel dat Koeman de publiciteit even mijdt. Want naast de bestuurlijke onrust heeft de trainer bij Beitar Jeruzalem ook te maken met een beruchte harde kern van supporters, La Familia genaamd.

"La Familia staat bekend vanwege het anti-Arabische racisme. Er hangt altijd een zweem van extreem nationalisme omheen en dat uiten ze ook. Beitar is ook de enige club in Israël die nog nooit een Arabische speler onder contract heeft gehad", vertelt Brock. Ook moslims moeten het ontgelden, want alleen joodse spelers worden getolereerd door de harde kern.

Dat ondervond moslim-gelovige Youssouf Kamso Mara vorige maand nog. Koeman had hem de opdracht gegeven om warm te lopen tijdens een wedstrijd, tot onvrede van La Familia.

"Ze verboden medesupporters om hun team nog aan te moedigen. Wie zich daar niet aan hield kreeg klappen. Zelfs een invalide vrouw werd mishandeld. De groepering wordt door justitie en politie ook als een terroristische organisatie gezien", aldus Luyckx.

In 2013 maakte NOS-verslaggever Joep Schreuder een reportage over Beitar Jeruzalem en La Familia, die in zekere zin nog steeds actueel is.

2013: 'Racisme viert hoogtij bij Beitar Jeruzalem'

Luyckx: "Gek genoeg was het juist Hogeg die bij zijn aantreden als eigenaar van Beitar riep dat hij de clubcultuur wilde veranderen en de banden met La Familia wilde verbreken. Daarmee haalde hij zich de woede van de groepering op de hals. En nu Hogeg zelf is opgepakt wegens al die criminele zaken roepen ze bij La Familia: 'Wie is er nu beter? Hij of wij?'"

Sportieve ambities

Intussen probeert Koeman er met zijn ploeg het beste van te maken. Hij heeft volgens Luyckx niets te vrezen van de fanatieke aanhang. "Hij is geliefd onder de supporters, het is een sympathieke man. Hij zeurt niet dat de beste spelers achter zijn rug om zijn verkocht en dat hij weinig invloed had om een goede selectie samen te stellen."

Beitar Jeruzalem staat momenteel achtste in de Israëlische competitie. Het doel is top-6, zodat de club aan het einde van het seizoen mee kan strijden in de kampioenspoule. Luyckx: "Dat zal wel lastig worden. Er is geen geld beschikbaar, zeker niet nu de eigenaar vastzit."

"Beitar is zes keer kampioen van Israël geworden, maar de laatste keer was in 2008. Ze hebben dat niveau niet meer, maar de supporters zien hun club nog steeds als topclub. Dat is niet realistisch. Koeman moet hier werken in omstandigheden die anders zijn dan in welk land dan ook. Hij zocht een avontuur, dat heeft hij in ieder geval gevonden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl