Inez van Dullemen (2002)
NOS NieuwsAangepast

Schrijfster Inez van Dullemen overleden op 96-jarige leeftijd

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

Schrijfster Inez van Dullemen is gisteren overleden, heeft haar uitgever De Bezige Bij bekendgemaakt. Ze was 96. In 1949 debuteerde zij met de novelle Ontmoeting met de andere. Haar laatste boek Een schip vol meloenen verscheen in 2017.

In de zeventig jaar dat ze actief was, schreef ze zo'n dertig verhalenbundels, reisboeken, toneelstukken en romans. Met Vroeger is dood, over de neergang en dood van haar ouders, brak Van Dullemen in 1976 door bij het grote publiek. Het boek werd bekroond met de Jan Campertprijs en het werd in het volgende decennium verfilmd door Ine Schenkkan die er een Gouden Kalf voor kreeg.

In het werk van romanschrijver Van Dullemen stonden ontmoetingen met mensen centraal. Ze reisde graag en verwerkte haar ervaringen in haar boeken, die ook vaak gingen over verre landen en culturen.

Brieven uit de VS

In 1950 won ze met de novelle Het wiel een reisbeurs en daarmee verbleef ze een jaar lang in Spanje en Parijs. In Parijs ontmoette ze haar man, theatermaker Erik Vos, met wie ze in 1954 trouwde.

Ze bleef reislustig en woonde in de jaren 60 twee jaar lang met haar gezin in de VS. In die periode publiceerde de Volkskrant brieven waarin ze schreef over de Amerikaanse samenleving. In 1961 kreeg ze de Multatuliprijs voor De oude man.

In de jaren 80 ging ze naar onder meer Kenya, Alaska, Mexico, India, Nepal en Japan. Ze schreef daarover verscheidene reportages die gebundeld werden in onder meer Een zwarte hand op mijn borst (Kenya) en Eeuwig dag eeuwig nacht (Alaska).

Mexico staat centraal in Het land van rood en zwart, over het leven van Gertrude Blom die al in de jaren 70 streed voor behoud van de regenwouden. Het boek werd in 1996 bekroond met de Henriette-Roland Holst-Prijs.

Ik heb heel veel van de mens geleerd. Ik ben een speurhond. Dat is zo geweldig leuk.

Inez van Dullemen in gesprek met Alma Mathijsen

Van Dullemen schreef niet alleen romans, ze werkte ook voor het theater. Een van die theaterstukken, Schrijf me in het zand, werd opgevoerd in veertien landen. Het indringende stuk over incest werd later verfilmd in Duitsland. Van Dullemen bewerkte voor theaterstukken ook teksten van anderen, zoals Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran van Eric-Emmanuel Schmitt en Oidipous van Sophocles.

Na de eeuwwisseling schreef ze de roman Maria Sibylla, een ongebruikelijke passie, over een befaamde schilderes die eind 17e eeuw naar Suriname vertrok vanwege haar bijzondere passie voor vlinders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl