Van Bronckhorst geeft rondleiding bij nieuwe club Rangers

Voor Giovanni van Bronckhorst is het vanavond in het Ibrox Stadium een trip down memory lane. De 46-jarige trainer zit in de Europa League-wedstrijd tegen Sparta Praag voor het eerst op de bank van het Schotse Rangers FC. De club waar hij 23 jaar geleden ook al zijn debuut maakte, maar dan als speler.

In de prachtige prijzenkamer van de Rangers loopt Van Bronckhorst langs trofeeën, vaantjes en relikwieën. De trainer, die in 1999 en 2000 kampioen werd met de Rangers, is maandag officieel gepresenteerd en herinnert zich nog goed hoe hij als speler binnenkwam.

Advocaat en Van Bronckhorst met de Schotse beker in 1999 Reuters

"Het was voor mij na Feyenoord de eerste stap naar het buitenland. Het was een zware stap, maar het feit dat Dick Advocaat daar trainer was, maakte het voor mij wat makkelijker. Het vertrouwen van de coach, maar ook de Schotse manier van spelen sprak me aan. Die was vrij hard en heel fysiek. Ik denk dat ik in die jaren mijn harde kant heb ontwikkeld."

Nederlandse enclave

Van Bronckhorst was speler van Rangers FC toen er een grote Nederlandse enclave in Glasgow was neergestreken. Naast Van Bronckhorst en trainer Advocaat behoorden ook Arthur Numan, Ronald de Boer, Michael Mols en Fernando Ricksen tot de selectie.

"Ik heb er als mens ook heel veel plezier gehad. Het team wat we toen hadden. Het samenzijn in het buitenland. Met mijn vrouw en andere spelers die in dezelfde situatie zaten. Spelers waar we nog steeds grote vriendschappen mee hebben. Dat maakt het voor mij buiten het voetbal ook een hele speciale tijd."

Mijmerend over zijn fijne tijd in Glasgow blijft Van Bronckhorst staan bij een Feyenoord-vaantje. "Hier hangt er een en daar nog een. Dat is mijn andere liefde. Een paar jaar geleden, toen Rangers tegen Feyenoord speelde in 2019, ben ik door de club uitgenodigd voor een lunch met Rangers. En heb ik ook de wedstrijd gezien, heel speciaal."

Van Bronckhorst viert een doelpunt voor Rangers FC met Michael Mols en Arthur Numan ANP

Volgens Van Bronckhorst zijn er veel gelijkenissen tussen de twee clubs. "Ik heb al voor een grote club als Feyenoord gewerkt. Een club met veel druk. Rangers en Feyenoord zijn daarin vergelijkbaar. Hopelijk kan ik hier dezelfde successen brengen."

Grote liefde

Is het gevoel voor beide clubs ook vergelijkbaar? "Zeker, maar Feyenoord blijft natuurlijk mijn grote liefde. Daar kan geen club tegenop. Met Feyenoord ben ik opgegroeid. Dat is iets speciaals en dat zal altijd zo blijven."

Het toeval wil dat zowel Feyenoord als Rangers FC vanavond tegen een ploeg uit Praag aantreedt. Waar Van Bronckhorst vanavond debuteert tegen Sparta Praag, speelt Feyenoord in de Conference League tegen Slavia Praag. Uiteraard volgt Van Bronckhorst zijn andere liefde met grote interesse.

"We zitten allebei in een goede positie. Feyenoord nog net iets beter gezien de stand. Maar we kunnen met een goed resultaat ook verder in de Europa League. Het is een mooi moment voor mij om de fans weer te zien en te voelen. Daar kijk ik enorm naar uit."

Stand Europa League groep A

1. Olympique Lyonnais 4-12 (12-3)
2. Sparta Praag 4-4 (4-7)
3. Rangers FC 4-4 (3-4)
4. Bröndby FC 4-2 (1-6)

STER reclame