Raisi bij de Algemene Vergadering van Interpol ANP

De internationale politieorganisatie Interpol heeft een nieuwe baas: generaal Ahmed Naser al-Raisi uit de Verenigde Arabische Emiraten. De keuze is omstreden: mensenrechtenorganisaties en critici uitten voor de stemming al hun zorgen over Raisi, omdat hij wordt beschuldigd van martelingen en willekeurige detenties.

"Het is een eer om de nieuwe voorzitter van Interpol te zijn", zei Raisi na de bekendmaking. Hij kreeg bijna 70 procent van de stemmen die de lidstaten uitbrachten. "Interpol is een onmisbare organisatie die gebouwd is op de kracht van samenwerking. Die gezamenlijke missie zal ik blijven koesteren, terwijl we werken aan een veiligere wereld voor iedereen."

In vijf landen lopen er aanklachten tegen Raisi, waaronder in Frankrijk en Turkije. Een van de aanklachten komt van een Brit die claimt dat hij tussen mei en november 2018 in de Verenigde Arabische Emiraten werd vastgehouden en gemarteld. Dat zou zijn gebeurd nadat hij tijdens een studiereis wegens valse beschuldigingen van spionage werd opgepakt. "Het is een trieste dag voor justitie en politie, overal ter wereld", zegt de Brit in een reactie.

Brief

Mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en het Gulf Centre of Human Rights (GCHR) luidden eerder al de noodklok over Raisi's kandidatuur. De directeur van het GCHR zei toen dat als Raisi wordt gekozen als voorzitter, "de lidstaten zich blijkbaar geen zorgen maken over het vervolgen van vreedzame critici door de Verenigde Arabische Emiraten".

Een aantal Europarlementariërs schreef vorige week bovendien een brief aan EU-buitenlandchef Joseph Borrell, met de vraag aan lidstaten om Raisi's kandidatuur niet te steunen. Daarin uitten ze ook hun zorgen over de staat van mensenrechten in de Verenigde Arabische Emiraten.

Raisi werkt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij was al langer lid van het bestuur van Interpol. Als voorzitter krijgt hij een termijn van vier jaar, de functie is vrijwillig en vooral ceremonieel. De dagelijkse leiding ligt bij de secretaris-generaal, de Duitser Jürgen Stock.

De nieuwe voorzitter en bestuursleden werden vanmorgen gekozen tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van Interpol, die drie dagen duurt. Honderden politiechefs, ministers en delegaties van lidstaten zijn daarvoor afgereisd naar Istanbul in Turkije.

Eerder werd al gezegd dat Raisi kans maakte op het voorzitterschap. Stock zei voorafgaand aan de stemming dat de lidstaten over zijn rol beslissen. Ook zei hij dat Interpol zich niet met politiek bemoeit.

Raisi volgt de Zuid-Koreaan Kim Jong Yang op, die sinds 2018 voorzitter was. Eigenlijk duurde zijn termijn tot vorig jaar, maar vanwege de coronapandemie kon de Algemene Vergadering toen niet doorgaan. Kim Jong Yang nam het stokje over van de Chinees Meng Hongwei, die in 2016 plots verdween en vorig jaar werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13,5 jaar wegens corruptie.

Voorafgaand aan de stemming zei Raisi dat hij Interpol wil "moderniseren en hervormen".

STER reclame