NOS Nieuws

Wekdienst 25/11: Debat over rellen Rotterdam • Tibetaanse activist in Tweede Kamer

Goedemorgen! In de gemeenteraad van Rotterdam wordt gedebatteerd over de rellen van afgelopen weekend en aan de andere kant van de Atlantische Oceaan wordt Thanksgiving gevierd.

Lichte regen trekt vanmorgen van noordwest naar zuidoost over het land. Achter deze zone breekt vanmiddag af en toe de zon door. Het wordt maximaal 6 tot 9 graden. De komende dagen is het guur weer met tijdens het weekend soms ook winterse neerslag.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De gemeenteraad van Rotterdam debatteert over de rellen die afgelopen weekend in de stad plaatsvonden. Er wordt onder meer gesproken over het voorkomen van nieuwe ongeregeldheden en het optreden van de politie. Agenten zagen zich genoodzaakt gericht te schieten op enkele relschoppers; vijf van hen raakten gewond.
  • De Tweede Kamer krijgt bezoek van een bekende activist: de Tibetaanse Dhondup Wangchen. De documentairemaker hoopt bij de Kamerleden steun te vergaren voor een boycot van de Olympische Winterspelen in China van 2022.
  • In de Verenigde Staten wordt Thanksgiving gevierd. De nationale feestdag, van oudsher een oogstfeest, wordt voor de 400e keer gevierd.

Wat heb je gemist?

Het ministerie van Defensie wil dat voor meer militairen een vaccinatieplicht gaat gelden. Nu geldt de verplichting alleen voor militairen die worden uitgezonden. Dat zou moeten worden uitgebreid naar personeel dat zich voorbereidt op een missie of op korte termijn kan worden uitgezonden, zegt een woordvoerder van het ministerie tegen De Telegraaf.

Defensie benadrukt dat er geen algemene vaccinatieplicht voor militairen komt. Maar volgens de militaire vakbond AFMP zou het daar in de praktijk wel bijna op neerkomen.

Het ministerie wil niet zeggen hoe hoog de vaccinatiegraad onder militairen is. Volgens de AFMP heeft een groot aantal militairen zich niet laten inenten.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Europese zegetocht van Ajax zet door, met 2-1 winst op het Turkse Besiktas. Sébastien Haller schoot voor de Amsterdamse club de achtste en negende treffer in de groepsfase van de Champions League. Ajax-trainer Ten Haag legt in deze video uit wat het succes van Haller verklaart:

Ten Hag: 'Een uitstekende invalbeurt van Haller, hij maakt het verschil'

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl