Lionel Messi (PSG) na de wedstrijd Reuters

Succes mag dan niet te koop zijn, geld in overvloed maakt het leven van Manchester City-trainer Pep Guardiola wel een stuk aangenamer. Ook zonder zijn twee duurste aankopen binnen de lijnen weet zijn ploeg zich wel raad met een gerenommeerde grootmacht van het kaliber Paris Saint-Germain.

Met een 2-1 zege verzekerden de Engelsen zich als groepswinnaar van een plek bij de laatste zestien van de Champions League. Ook PSG overleefde de poulefase, dankzij twee zeges en twee remises.

'Money Game'

Het duel tussen beide clubs die qua begrotingen het miljardenbal van het Europese voetbal al hoog en breed zijn ontstegen, stond vooraf te boek als de Cash Clash. Oftewel: de Money Game van meer dan drie miljard euro.

Manchester City versus Paris Saint-Germain was meer dan een wedstrijd tussen twee voetbalclubs die streden om een plaats in de knock-outfase van de Champions League. Het was een strijd van Abu Dhabi versus Qatar. Van sjeik Manzour tegen Nasser Al-Khelaïfi, de twee schatrijke eigenaren uit het Midden-Oosten voor wie de bomen nog altijd tot de hemel reiken.

Mansour bin Zayed Al Nahyan AFP

De Engelsen vertegenwoordigden op het veld een marktwaarde van het astronomische bedrag van 1,05 miljard euro. Daarmee is het de club met de meeste waarde ter wereld. PSG moet zich 'slechts' tevreden stellen met 927 miljoen euro.

Sinds sjeik Manzour in 2008 een daverende entree in Manchester maakte door Robinho voor 43 miljoen euro vast te leggen, is het hek van de dam. Dertien jaar later staat de Braziliaan nog maar nipt in de top-20 van duurste aankopen. In totaal spendeerde sjeik Mansour meer dan twee miljard aan transfers.

Duurste spelers

Tot deze zomer was Kevin De Bruyne met 76 miljoen de duurste speler uit de geschiedenis van The Citizens. De Belg, die overkwam van Wolfsburg, moest het deze zomer evenwel ruimschoots afleggen tegen de Engelsman Jack Grealish, voor wie grif 117,5 miljoen werd betaald aan Aston Villa. Dat het ontbreken van beide sterspelers nauwelijks werd gevoeld bij de thuisploeg, zegt alles over de ploeg van Guardiola.

PSG, sinds 2011 in handen van Qatar Sports Investments, heeft met Neymar dan weer de duurste transfer aller tijden achter de naam. Vier jaar geleden werd de Braziliaan voor 222 miljoen losgeweekt van Barcelona. Voor Kylian Mbappé werd in 2018 toch nog 180 miljoen overgemaakt aan AS Monaco.

Kylian Mbappé juicht Getty

En Messi mocht (evenals Gianluigi Donnrumma, Sergio Ramos en Georginio Wijnaldum) deze zomer dan transfervrij overkomen van Barcelona, hij staat naar verluidt voor 35 miljoen op de loonlijst bij de Parijzenaars. Dat betekent dat er dagelijks een kleine 96.000 euro wordt overgemaakt op de bankrekening van de bebaarde Argentijn.

29ste doelpunt

Ondanks de overvloed aan grote namen kwam het team van trainer Mauricio Pochettino er in de eerste 45 minuten nauwelijks aan te pas. In de tweede helft had de ploeg aan een bevlieging van Messi te danken dat de score werd geopend. Via hem kwam de bal bij Mbappé, die ondanks zijn 22 jaar al zijn vijftigste duel in de Champions League speelde en bij die gelegenheid zijn 29ste doelpunt maakte in het miljoenenbal.

Raheem Sterling scoort Reuters

Raheem Sterling bezorgde de thuisploeg daarop de verdiende 1-1 door de punt van zijn schoen tegen een voorzet van Gabriel Jesus te zetten. Een kwartier voor het einde was het diezelfde Gabriel Jesus, die op de bank begon, die het vonnis velde over de Franse ploeg. Hij wist een voorzet van Bernardo Silva op de juiste waarde te schatten en bepaalde de eindstand op 2-1.

De andere wedstrijd in groep A eindigde in een eclatante 0-5 overwinning voor RB Leipzig, dat geen enkele moeite kende met Club Brugge. Bij de Duitsers maakte de Nederlander Solomon Bonnah (18) zijn debuut in de Champions League. De voormalige jeugdspeler van Ajax maakte in de zomer van 2019 de overstap naar Leipzig.

Uitslagen en stand groep A NOS

STER reclame