ANP
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Lokale partijen doen het goed bij herindelingsverkiezingen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in vier fusiegemeenten in Noord-Holland en Noord-Brabant hebben de lokale partijen het goed gedaan. In drie van de vier nieuwe gemeenten is een lokale partij in de voorlopige uitslag de grootste. De definitieve uitslagen worden maandag vastgesteld.

Tot 21.00 uur gisteravond konden meer dan 250.000 inwoners van de fusiegemeenten Land van Cuijk, Maashorst, Purmerend en Dijk en Waard hun stem uitbrengen. Nu bestaan deze gebieden nog uit elf gemeenten. Omdat ze per 1 januari worden samengevoegd werd er deze week al gestemd. In de rest van Nederland zijn de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart.

Alleen in Land van Cuijk is een landelijke partij de grootste. Het CDA kreeg daar verreweg de meeste stemmen, gevolgd door Team Lokaal en Liberaal LVC. Ongeveer de helft van de kiesgerechtigden bracht hier zijn stem uit.

In Maashorst won de lokale partij Jong Maashorst. CDA is tweede en Voor de Dorpen derde. Hier is de opkomst ruim 42 procent.

In Purmerend is in de voorlopige uitslag de lokale fusiepartij Stadspartij-Beemster Polder Partij de grootste, gevolgd door de PvdA en de VVD. Hier bracht 32 procent zijn stem uit.

Lijsttrekker Coen Lageveen van de winnende partij is trots en blij, zegt hij tegen NH Nieuws. "Ik heb er geen woorden voor. Ik ben voor het eerst lijsttrekker en dan haal je zo'n overwinning."

Ook in Dijk en Waard winnen de lokale partijen. De Dijk&Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)is het grootst. Lokaal Dijk en Waard staat tweede en de VVD derde. Hier was de opkomst bijna 36 procent.

"We hadden erop gehoopt", zegt John Does van DOP. "Dank aan onze kiezers dat ze ons het vertrouwen hebben gegeven om de start van de nieuwe gemeente ter hand te nemen."

Forum voor Democratie

Nieuwkomer Forum voor Democratie is in alle vier fusiegemeenten vertegenwoordigd in de gemeenteraad. In Dijk en Waard haalt de partij volgens de voorlopige uitslag drie zetels en in Purmerend twee.

In de twee Brabantse herindelingsgemeenten Land van Cuijk en Maashorst lijkt de partij met één zetel in de raad te komen.

Advertentie via Ster.nl