NOS NieuwsAangepast

Duizenden passagiers vast op cruiseschip

Op de Oostzee bij Zweden ligt een cruiseschip stil door technische problemen. Het schip de Opera van de Italiaanse rederij MSC Cruises heeft bijna 2100 mensen aan boord, onder wie 471 Nederlanders.

Zaterdagochtend viel één van de twee motoren van het schip uit. Volgens Herman Kolleman, een Nederlandse opvarende, was er een flinke knal te horen en viel vervolgens alle stroom uit.

De leiding van het schip besloot daarop om met één motor door te varen naar Engeland. "Maar een paar uur later begaf de tweede motor het. Gelukkig is de zee rustig, want we dobberen eigenlijk stuurloos rond", zegt Kolleman.

Beerput

Zonder elektriciteit is de hygiëne op het schip snel achteruitgaan. "Alle toiletten lopen over en het stinkt alsof je in een beerput leeft", zegt Kolleman. "Mensen doen hun behoefte in plastic zakjes die ze overboord gooien of staan te plassen in een hoekje van het dek."

Volgens Kolleman is er op het schip nog wel voldoende eten aanwezig, maar is een gebrek aan verlichting wel een probleem. Het schip wacht nu op sleepboten om naar de Zweedse haven in Nynäshamn gesleept te worden. Vanuit daar worden de passagiers via Stockholm gerepatrieerd. Zij krijgen een waardecheque waarmee ze een nieuwe cruise kunnen boeken.

Het cruiseschip had vandaag eigenlijk in Kopenhagen moeten aankomen. De passagiers zouden tien dagen met het schip rondvaren met Southampton als begin- en eindbestemming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl