Peng Shuai
NOS Sport

Tennisbaas wil ver gaan in zoektocht Peng: 'Geen toernooien meer in China'

Vrouwentennisbond WTA overweegt om geen toernooien meer in China te organiseren zolang er geen duidelijkheid is over de situatie van de Chinese tennisster Peng Shuai. "We zijn absoluut bereid om ons terug te trekken uit China", zegt WTA-directeur Steve Simon tegen CNN.

De tennisbond zou daarmee honderden miljoenen euro's mislopen, maar volgens Simon is de kwestie Peng groter dan de bedrijfszaken. "Vrouwen moeten gerespecteerd worden en niet gecensureerd."

Er staan voor volgend jaar tien toernooien op de agenda in China, waaronder de WTA Finals. Het lucratieve en prestigieuze eindejaarstoernooi is zelfs tot 2028 aan China verbonden.

Statement WTA-baas: 'Te vaak laten we geld bepalen wat goed en fout is'

Van de 35-jarige Chinese Peng is niets meer vernomen, nadat ze voormalig vice-premier Zhang Gaoli op het Chinese sociale medium Weibo van seksueel misbruik had beschuldigd.

Account verwijderd

Kort na de beschuldiging werd haar bericht verwijderd en sindsdien is het opvallend stil rondom Peng. De Chinese is ook gewist van het internet. Haar Weibo-account met meer dan een half miljoen volgers is geblokkeerd.

Simon vertelde dat de WTA in gesprek is met de Chinese tennisbond, die liet weten dat Peng ongedeerd in Peking zou zijn. Pogingen om haar direct te bereiken waren vooralsnog kansloos.

Overigens is Simon niet de eerste die zich uitspreekt. In navolging van Novak Djokovic en Naomi Osaka liet tennisicoon Serena Williams donderdagavond op Twitter ook weten geschokt te zijn door het nieuws over Peng.

"Ik hoop dat ze zo snel mogelijk veilig is. Deze zaak moet worden onderzocht en wij kunnen niet zwijgen. Veel liefde voor haar en haar familie in deze ongelooflijk moeilijke tijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl