NOS Nieuws

Bol.com stopt met verkoop van kangoeroeproducten, zoals hondenvoer

Bol.com stopt met de verkoop van kangoeroeproducten na een campagne van dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection. Bij de webwinkel worden via partners producten aangeboden waarin kangoeroe verwerkt zit. Dat gaat met name om dierenvoeding, laat een woordvoerder weten.

In Australië mag per jaar maximaal 10 tot 20 procent van de kangoeroes worden afgeschoten. Volgens het Australische ministerie van Landbouw ligt het werkelijke aantal gedode kangoeroes lager en wordt ongeveer 3 procent van de 50 miljoen kangoeroes in Australië per jaar afgeschoten voor vleesconsumptie. Volgens voorstanders van de jacht is dat nodig omdat de dieren onder meer gewassen bedreigen. De grootste afnemer van kangoeroeproducten is Europa.

De kangoeroejacht veroorzaakt volgens World Animal Protection echter enorm veel dierenleed. Een groot deel (tot 40 procent) van de schoten is volgens de organisatie niet dodelijk, waardoor de dieren een langzame en pijnlijke dood sterven. De dieren die kunnen ontkomen zijn regelmatig verminkt. Daarnaast worden jonge dieren achtergelaten of doodgeslagen omdat zij niets opleveren.

Aangepast assortiment

Partners van bol.com krijgen in de komende dagen een mail waarin het aangepaste beleid wordt uitgelegd. Zij krijgen "een datum door" om producten uit de webwinkel te verwijderen en hun assortiment aan te passen. De woordvoerder kan nog niet zeggen binnen welk tijdsbestek dat gaat gebeuren.

World Animal Protection meldt dat bol.com "een breed scala kangoeroeproducten aanbood". Om hoeveel producten het gaat, weet de bol.com-woordvoerder niet precies. "Van wat ik heb gezien, zit het vooral in dierenvoer. Denk bijvoorbeeld aan hondensticks met kangoeroevlees erin."

We verkopen 38 miljoen artikelen. Het aantal producten met kangoeroeproducten erin zal niet in de procenten komen.

Woordvoerder Bol.com

Ze noemt het besluit "eerder een ideologische beslissing" en verwacht niet dat het enorme impact heeft op de verkopen op bol.com. "We verkopen 38 miljoen artikelen. Het aantal producten met kangoeroeproducten erin zal niet in de procenten komen. Dan moet het gaan over tienduizenden producten en dat geloof ik niet."

Het bedrijf benadrukt dat het werkt met een dierenwelzijnbeleid, dat nu dus is aangepast. "Dat was al vrij uitgebreid. We verkopen bijvoorbeeld geen echt bont en mohair (wol van de angorageit), alles waar aantoonbaar dierenleed aan ten grondslag ligt."

Schoenen en vlees

Meerdere bedrijven in Nederland hebben producten in hun assortiment waar kangoeroes in zijn verwerkt. Volgens World Animal Protection gaat het om zeker 56 bedrijven. Kangoeroeproducten worden bijvoorbeeld verwerkt in schaatsen, voetbalschoenen, hondenvoer en handschoenen. Ook wordt uit Australië geïmporteerd kangoeroevlees in Nederland verkocht.

In 2016 zei toenmalig minister van Volksgezondheid Schippers dat er geen juridische grond voor een importverbod op kangoeroeproducten was. Ze liet onder meer weten dat "het met een vuurwapen in het hoofd schieten van kangoeroes, zoals dat in Australië gebeurt bij de jacht op deze dieren, en daarmee onomkeerbaar letsel aan de hersenen veroorzakend, een methode is die in principe ook volgens de EU-wetgeving toegestaan".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl