Jord Althuizen en Marije Vos
NOS Nieuws

Dilemma voor horeca-ondernemers: personeel wegsturen of niet?

De nieuwe coronamaatregelen zijn een bittere pil voor veel horeca-ondernemers: ze moeten zeker drie weken lang hun personeel doorbetalen, zonder dat ze daarvoor van de overheid loonsteun krijgen. Mensen laten gaan is voor velen ook geen optie, vanwege de enorme krapte op de arbeidsmarkt.

Zo moet Marije Vos, die een horecazaak in Amersfoort heeft, 19 man personeel in dienst houden, terwijl ze nauwelijks inkomsten heeft. Haar restaurant moet het vooral hebben van zakelijke lunches en diners en die zijn door de nieuwe coronamaatregelen vrijwel allemaal afgezegd.

Marije Vos in haar zaak 'De Overburen' in Amersfoort

"Toch wil ik mijn personeelsleden niet laten gaan", zegt ze. "Want als we straks weer opengaan, heb ik ze weer keihard nodig. Voor mij persoonlijk is het dramatisch, het frustreert me dan ook dat het kabinet zegt dat loonsteun niet past bij een krappe arbeidsmarkt."

Ook Jord Althuizen, die meerdere restaurants en een cateringbedrijf heeft, staat naar eigen zeggen met zijn rug tegen de muur. "Met het huidige steunpakket krijg ik nauwelijks compensatie, terwijl mijn omzetverlies in de tonnen loopt. Mijn banksaldo gaat als een raket naar beneden. Als ik nu geen aanvullende steun krijg, moet ik bij langdurige maatregelen de boel alsnog laten klappen. En dat terwijl ik persoonlijk garant sta voor mijn leningen."

Toch kan hij op dit moment geen personeel ontslaan. "Als ik nu nog meer mensen verlies, is mijn bedrijf ook ten dode opgeschreven. Zonder koks en serveersters kan ik straks geen eten verkopen en dus ook mijn schulden, die ik heb opgebouwd in de coronaperiode, niet afbetalen. Daarom komt het ontbreken van de loonsteun zo ontzettend hard aan."

Jord Althuizen en zijn bedrijf Smokey Goodness

Niet iedereen kiest ervoor om het personeel in dienst te houden. Zo bereidt Patrick Lehman, die een groot restaurant in Ruurlo heeft, het ontslag van bijna al zijn personeel voor. Hij gokt erop dat de vele studenten die voor hem werken weer terugkomen als de horeca weer volledig opengaat.

"Ik ga geen Sinterklaas spelen, terwijl de overheid nergens meer mee helpt", zegt Lehman. "Als ik over een half jaar nog wil bestaan, moet ik actie ondernemen. Ik kan mijn personeelseden in december nauwelijks uren aanbieden. Daarom is mijn plan nu om ze naar de WW te begeleiden: dan hebben zij ten minste een uitkering en ik geen kosten meer."

Dat gebeurt in goed overleg, zegt Lehman verder. "Alleen de koks blijven zeker. Daar is een schrijnend tekort aan, dus dat risico neem ik niet."

'Ontslag helpt niet'

Het plan van Lehman lijkt tot nu toe een uitzondering: volgens onder meer FNV en UWV zijn er nog geen signalen dat bedrijven op grote schaal werknemers ontslaan vanwege het ontbreken van de loonsteun. Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) denkt dat dit niet gaat gebeuren.

"Voordat een ontslag formeel rond is, is het al 2022", laat een woordvoerder weten. "Dat helpt nu niet. Wel kunnen bij enkele oproepovereenkomsten geen oproepen meer volgen. Een werknemer kan dan aanspraak maken op een WW-uitkering als hij aan de voorwaarden voldoet. Dat maakt het uitblijven van een nieuwe NOW-ronde extra zuur."

Naast het ontbreken van loonsteun hebben horecaondernemers ook last van de vervroegde sluitingstijd (20.00 uur) die zorgt voor omzetverlies. Het kabinet heeft laten weten dat als de maatregelen na 4 december worden verlengd, er mogelijk wel een nieuwe ronde loonsteun komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl