1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

'QAnon Shaman' 3,5 jaar de cel in voor Capitool-bestorming

De Amerikaan Jacob Chansley is veroordeeld tot 41 maanden cel voor de bestorming van het Capitool, begin dit jaar. Door zijn karakteristieke uiterlijk werd hij het gezicht van de bestorming: hij droeg een bontmuts met bizonhoorns, had zijn gezicht geschminkt en een speer met de Amerikaanse vlag meegenomen.

Jacob Chansley staat ook wel bekend als QAnon Shaman; hij is een van de bekendste aanhangers van de complotdenkers van QAnon. Ze zijn overtuigd dat oud-president Donald Trump een geheime strijd voert tegen de deep state: een mondiale elite die uit zou zijn op een wereldregering en zich ook schuldig maakt aan satanisch ritueel kindermisbruik.

Chansley had schuld bekend aan het verstoren van een bijeenkomst van het Amerikaanse parlement. Op foto's was hij te zien in de vergaderzaal van de Senaat en naast de stoel van vicepresident Pence. Daar liet hij een briefje achter met de tekst: "Het is een kwestie van tijd. Gerechtigheid komt eraan."

De straf van 41 maanden valt lager uit dan de eis: die was 51 maanden. Chansley zei teleurgesteld te zijn dat oud-president Trump hem geen gratie heeft verleend. Bij de man uit de staat Arizona werd eerder schizofrenie, een bipolaire stoornis, depressie en angst vastgesteld.

Bij de bestorming van het Capitool op 6 januari kwamen vier mensen om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl