Diego y yo
NOS Nieuws

Recordopbrengst voor zelfportret Frida Kahlo

Een zelfportret van de Mexicaanse kunstschilder Frida Kahlo heeft op een veiling bij Sotheby's in New York 34,9 miljoen dollar (ruim 30 miljoen euro) opgebracht. Het is het hoogste bedrag dat ooit werd betaald voor een schilderij van een Latijns-Amerikaanse kunstenaar.

Zoals verwacht verbrak het werk met de titel Diego y yo uit 1949 haar oude verkooprecord. Op het zelfportret staat het gezicht van Kahlo's man Diego Rivera op haar voorhoofd, boven haar zwarte ogen waaruit een paar tranen lijken te ontsnappen. Rivera is afgebeeld met een derde oog, een teken van de kwellingen die hij zijn vrouw aandeed.

Kahlo trouwde in 1929 met Rivera, die 21 jaar ouder was. Hij was op dat moment een beroemde muurschilder. Na een aantal jaren bleek hij een verhouding te hebben met een zus van zijn vrouw, wat leidde tot een scheiding.

Feministisch icoon

Kahlo, die in haar jeugd kinderverlamming kreeg en als jonge vrouw na een verkeersongeval lange periodes in bed moest liggen, maakte zo'n 200 schilderijen, schetsen en tekeningen, voornamelijk zelfportretten, waarin ze haar ongeluk verwerkte. Als gevolg van het verkeersongeval kon ze geen kinderen krijgen.

Kahlo en Rivera hertrouwden na een heftige strijd in 1940. In het huwelijkscontract werd bepaald dat Kahlo geen seksuele omgang meer hoefde te hebben met haar man.

Pas na haar dood in 1954 verwierf Frida Kahlo internationale bekendheid en sinds de jaren 70 wordt ze ook beschouwd als feministisch icoon.

Zo ging het eraan toe bij de veiling:

Zo ging het schilderij van Kahlo onder de hamer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl