Vreugde bij Servië na de goal van Dusan Tadic AFP

Servië heeft dankzij een knappe zege bij Portugal de eindronde van het WK bereikt. Cristiano Ronaldo en de zijnen hadden in groep A vanwege een beter doelsaldo aan een remise in eigen huis genoeg voor een WK-ticket, maar gingen in de slotfase met 2-1 onderuit tegen de directe concurrent.

Spanje liet zich in groep B niet verrassen door Zweden en stelde via een late 1-0 thuiszege de groepswinst veilig. En daarmee rechtstreekse kwalificatie voor het eindtoernooi van volgend jaar in Qatar.

Zowel Portugal als Zweden wacht nu een herkansing in de play-offs, waarin twaalf landen om drie WK-plekken gaan strijden.

Gretig

Portugal begon gretig aan het duel in het Estádio da Luz in Lissabon. Dat was Nemanja Gudelj, oud-speler van onder meer NAC, AZ en Ajax, kennelijk niet opgevallen. De in Nederland geboren middenvelder liet zich de bal ontfutselen door Bernardo Silva, waarna Renato Sanches vrij baan had naar het Servische doel en koelbloedig afrondde: 1-0.

Renato Sanches viert zijn treffer voor Portugal AFP

Servië had even nodig om van de schrik te bekomen, maar niet lang. Nog voor het eerste kwartier voorbij was, werd een doelpunt van Nikola Milenkovic wegens een overtreding geannuleerd en trof Dusan Vlahovic de binnenkant van de paal.

Kortom, Servië wenste zich niet bij de gang van zaken neer te leggen. Het aandringen leidde na iets meer dan een halfuur tot de gelijkmaker, al hadden de gasten daar wel de hulp van Rui Patricio voor nodig. De Portugese doelman tastte kinderlijk mis bij een niet al te gevaarlijk schot van Ajacied Dusan Tadic: 1-1.

De Servische aanvoerder Dusan Tadic EPA

Invaller Mitrovic goud waard

In de tweede helft was Sanches opnieuw dicht bij een snel doelpunt, maar dit keer kon zijn schot worden geblokt. Het spel bleef daarna, ondanks de vertragende acties van de thuisploeg, op en neer golven, maar tot doelrijpe kansen leidde dat amper.

Aleksandar Mitrovic, die na de pauze Gudelj was komen vervangen, was in de slotfase koppend nog gevaarlijk namens Servië, maar zijn inzet ging voorlangs. Het bleek slechts een voorproefje te zijn op wat nog komen ging. In de negentigste minuut deed hij na een voorzet van Tadic een nieuwe poging en nu sloeg de bal bij de eerste paal binnen: 1-2.

Stand groep A NOS

Spanje klopt Zweden

Spanje, met net als afgelopen week tegen Griekenland (1-0 winst) de 17-jarige Barcelona-middenvelder Gavi in de basis, begon met één punt voorsprong aan het duel met Zweden, dat donderdag een betere uitgangspositie verspeelde door een 2-0 nederlaag bij Georgië en in Sevilla zonder Zlatan Ibrahimovic aantrad.

De eerste speldenprik kwam van de thuisploeg. Pablo Sarabia zocht met een gekruld schot tevergeefs de verre paal. Spanje had voor rust het meeste balbezit, maar kon niet voorkomen dat de beste kansen voor Zweden waren. Of beter: voor Emil Forsberg, die na een kwartier net naast poeierde en kort voor de pauze rakelings voorlangs volleerde.

Pablo Sarabia na een gemiste kans AFP

Na rust controleerde Spanje het duel zonder zelf gevaarlijk te worden. Maar zolang de balans in evenwicht was, mocht Zweden blijven hopen. Een kwartier voor tijd werd daarom ook troef Ibrahimovic op tafel gelegd. Het gewenste resultaat bleef uit.

Integendeel zelfs. Kort voor tijd trof Dani Olmo met een geweldige knal via de vingertoppen van de Zweedse doelman Robin Olsen de lat, waarna het voor Alvaro Morata een koud kunstje was om in de rebound het vonnis te vellen: 1-0.

Stand groep B NOS

STER reclame