Demonstranten breken door een wegbarricade
NOS Nieuws

Thai demonstreren tegen uitspraak dat betogers monarchie willen omverwerpen

In de Thaise hoofdstad Bangkok is opnieuw gedemonstreerd voor hervorming van de monarchie. De betogers reageerden op een uitspraak van het Thaise constitutionele hof. Dat oordeelde woensdag dat drie protestleiders hadden opgeroepen tot het omverwerpen van de monarchie.

De demonstranten zijn het daar niet mee eens: zij stellen dat de protestbeweging juist democratische hervormingen wil doorvoeren. Uit woede tegen de uitspraak gingen ze de straat op. "Hervormen is niet hetzelfde als omverwerpen," zei een protestleider in een reactie op het oordeel, schrijft Al Jazeera.

De betogers liepen naar de Duitse ambassade. Dat deden ze omdat in Duitsland een villa staat waar de Thaise koning Maha Vajiralongkorn vaak naartoe gaat, tot ongenoegen van de demonstranten. De koning zou daar deze week ook weer heen zijn gevlogen met een hofhouding van 250 mensen en 30 poedels.

De politie vuurde in Bangkok rubberen kogels af; zeker drie mensen zouden gewond zijn geraakt.

Protestbeweging

De Thaise bevolking demonstreert sinds augustus 2020 voor nieuwe verkiezingen en voor hervormingen in de monarchie. Ook eisen ze dat premier en oud-legerleider Prayuth aftreedt, die in 2014 aan de macht kwam na een coup.

Dat er wordt gedemonstreerd tegen het koningshuis, is bijzonder: op majesteitsschennis staat in Thailand vijftien jaar gevangenisstraf. Sinds het begin van de protesten zijn er ruim 150 mensen voor opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl