Nog eenmaal toegejuicht: Valentino Rossi
NOS Sport

Motorsporticoon Rossi zwaait af met tiende plaats in Valencia, Bagnaia wint

Het tijdperk Valentino Rossi zit erop. De Italiaanse motorsporticoon is zondag als tiende geëindigd in zijn 372ste en laatste MotoGP-race. De overwinning ging naar Francesco Bagnaia.

Met zijn tiende plek in Valencia slaagde Rossi er zoals verwacht niet in zijn imponerende erelijst verder te verfraaien. De 42-jarige Italiaan beëindigt zijn carrière met 7 wereldtitels, 89 Grand Prix-overwinningen en 199 podiumplaatsen in de MotoGP en voorloper 500cc.

Ook was Rossi één keer de beste in de 125cc en eenmaal in de 250cc, de voorlopers van de Moto3 en Moto2.

Motorsporticoon Rossi zwaait af met tiende plaats in Valencia, Bagnaia wint

Rossi had zich ook als tiende gekwalificeerd voor de race in Valencia. Nadat hij door de echte Ronaldo, de Braziliaanse voetbaltopper van weleer, was afgevlagd, kreeg 'The Doctor' de een na de andere knuffel van collega-coureurs. (Sport)iconen als Roger Federer, Max Verstappen en Andrea Pirlo wensten hem per videoboodschap alle goeds.

'Nu al spijt van'

"Ik heb er nu al spijt van dat ik ben gestopt", zei de negenvoudig wereldkampioen na het indrukwekkende eerbetoon. "Ik zal het de komende maanden moeilijk krijgen, vooral in maart vrees ik. Het zal raar zijn als het seizoen begint en ik ben er niet bij."

Rossi speelde in zijn laatste seizoen geen rol van betekenis meer, al eindigde hij nog als tiende in zijn 432e grand prix. "Ik was gemotiveerd en geconcentreerd, alsof ik om het kampioenschap streed. Ik vond dat belangrijk, want het was wel mijn laatste race", vertelde Rossi. "Ik ben blij dat ik tiende werd; ik kan zeggen dat ik mijn lange carrière ben geëindigd bij de beste tien motorracers van de wereld en dat betekent veel voor me."

Bagnaia en Martín wisselen positie

De winst in Valencia ging dus naar Bagnaia, die als tweede was gestart achter Jorge Martín. In de race waren de rollen omgedraaid en eindigde Martín achter de Italiaan op plek twee. De Australiër Jack Miller competeerde het podium, wereldkampioen Fabio Quartararo eindigde als vijfde.

Winnaar Francesco Bagnaia viert feest met een helm van Valentino Rossi

Remy Gardner liet zich kronen tot wereldkampioen in de Moto2. De Australiër van Red Bull KTM Ajo had in Valencia genoeg aan de tiende plaats om zijn voorsprong op zijn Spaanse teamgenoot Raúl Fernández te behouden. Gardner won dit jaar vijf grands prix.

De vreugde bij het team van Gardner was compleet met de dagzege voor Fernández.

Australiër Gardner verovert in Valencia wereldtitel in Moto2

De Nederlander Bo Bendsneyder eindigde als 25ste en laatste. Bendsneyder bezet de zestiende plaats in het eindklassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl