Fans huldigen Ajax op Museumplein

Aangepast op

In Amsterdam barstte een groot volksfeest los na de 3-1 overwinning van Ajax op FC Twente. De club werd voor de dertigste keer landskampioen voetbal van Nederland.

Tienduizenden Ajax-supporters stonden op het Museumplein voor de huldiging van hun club. Rond 19.15 uur betraden de spelers van Ajax het podium, dat bijna niet te zien was door de rook die van de vele fakkels afkwam.

De Ajacieden waren met een bus vanaf de Amsterdam Arena naar het centrum van de stad gekomen. Op het podium werden ze opgewacht door onder anderen burgemeester Van der Laan. Trainer Frank de Boer bedankte de fans voor de steun in de afgelopen tijd.

Sfeer

Ajax heeft een roerig seizoen achter de rug, waarin De Boer halverwege het seizoen het roer overnam van Martin Jol. En onlangs kondigden voorzitter Coronel en directeur Van den Boog hun aftreden aan.

Op het plein in Amsterdam was de sfeer gemoedelijk. Er werd gezongen, gedanst en gedronken. Veel supporters zwaaiden met kartonnen kampioensschalen en vlaggen.

Na afloop braken enkele vechtpartijen uit en raakten mensen in de verdrukking. Tientallen mensen moesten bij een EHBO-post worden behandeld. Ambulances kunnen door de drukte moeilijk het plein af. Er werden zeker 46 mensen gearresteerd.

Druk

In Amsterdam had de gemeente geen toestemming gegeven om grote tv-schermen te plaatsen. In het centrum was het de hele dag druk in caf├ęs op het Leidseplein en het Museumplein.

De wedstrijd in de Amsterdam ArenA was uitverkocht. Het stadion bood plaats aan ruim 50.000 toeschouwers.

Enschede

In Enschede overheerste de teleurstelling. De binnenstad stroomde om 16.30 uur snel leeg. Zeker 40.000 Twente-fans waren de straat opgegaan om de wedstrijd te kunnen volgen.

De Oude Markt in de binnenstad werd afgesloten, omdat hij helemaal vol was. Een uur voor het begin van de wedstrijd verwees de politie het publiek door naar Almelo en Hengelo om daar de wedstrijd te volgen.

Op de pleinen keek men op grote schermen naar de beslissende confrontatie in de ArenA. Ook in het stadion van FC Twente, de Grolsch Veste, konden supporters de wedstrijd bekijken. Zo'n 1600 Twente-fans waren naar Amsterdam afgereisd.