Vaclav Cerny in de Grolsch Veste
NOS Voetbal

Cerny is na tien maanden weer voetballer: 'Dit keer nog extremer aangepakt'

Een lege Grolsch Veste op een grijze donderdagmiddag. FC Twente verliest een oefenduel met Waasland Beveren met 1-2. Toch loopt er één Tukker met een stralende lach van het Enschedese veld af: Vaclav Cerny.

"Ik lach de hele dag al en heb een fantastische avond", luidde de reactie van de aanvaller na de nederlaag. Opvallend? Nee, hoor. Na tien maanden van blessureleed heeft Cerny namelijk eindelijk weer minuten gemaakt.

Half januari ging het mis. Uitgerekend tegen de club die hem als tiener van Tsjechië naar Nederland haalde: Ajax. Cerny snelde voorbij Dusan Tadic en Daley Blind en loste een schot op het Ajax-doel. Gevolg? Geen doelpunt, maar een zware knieblessure.

Januari 2021: Cerny loopt zware knieblessure op

Cerny was net bezig aan zijn eerste maanden bij Twente, waar hij direct een van de smaakmakers van de eredivisie was. In zestien duels had hij zes goals gemaakt en zeven assists gegeven.

Tegen Ajax bleef het slechts beperkt tot acht minuten. Een lange revalidatie volgde, maar sinds afgelopen donderdag voelt de 24-jarige buitenspeler zich eindelijk weer voetballer.

"Gelukkig wel", zei Cerny tegen het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken. "Een fantastisch moment voor mij. Ik heb er alles aan gedaan om terug te keren, heb er super lang voor gewerkt en nu is het gelukt."

Beluister hier het hele gesprek met de buitenspeler van Twente.

In zijn jaren als Ajacied leerde Cerny al eens om te gaan met zo'n tegenslag. Een afgescheurde kruisband zette hem toen een klein jaar aan de kant. "Dus ik wist wat me te wachten stond, maar dit keer heb ik het nog extremer aangepakt."

De pijngrens opzoeken en eroverheen gaan. Dat is wat de aanvaller de afgelopen tien maanden deed. Twee keer per dag. "Niet stoppen wanneer het pijn deed, maar juist vol gas geven. Natuurlijk kom je soms jezelf tegen, maar hier doe je het voor."

'Als je die drive niet hebt, is het voorbij'

Zijn drive? "Simpel gezegd: willen bewijzen dat ik het kan om terug te keren op het allerhoogste niveau. Als je die drive niet hebt, dan is het ook klaar, vind ik. Dan is het voorbij als voetballer."

Tegen Waasland Beveren deed Cerny twintig minuten mee. Niet als invaller, maar als basisspeler. Met de aanvoerdersband om zijn schouder. "Een fantastisch idee van de trainer, Ron Jans", aldus een dankbare Cerny.

Hoewel het pas zijn eerste minuten waren in een wedstrijd, speelde Cerny niet met de handrem erop. Integendeel. "Dat is niets voor mij. Ik heb groen licht gekregen van de dokter, de fysio en de conditietrainer. Dus dan wil ik volle bak gaan en dat heb ik ook zeker gedaan."

Bang voor een opgezwollen knie of een andere reactie van zijn lichaam, is hij niet. "Nee, hoor. Vanaf nu ben ik er weer. Dat zeg ik ook tegen mijn knie: we hebben het gedaan en nu gezond en fit blijven!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl